Friday, June 29, 2012

Statistika võrdleb alghindu, ei arvesta aga soodustusi





EPL: Riiete ja toidu hinnatasemete võrdlus teiste maadega.
  
Vaatamata sellele, et tabeli järgi pole Eesti hindadel vigagi, eelistavad paljud eestlased ostusid teha piiri taga. See võib tuleneda sellest, et statistika annab olukorrast moonutatud kuvandi.

Statistika võrdleb alghindu, ei arvesta aga soodustusi. Soodustused on mujal kopsakamad. Müügile tulnud toodete hindu hakatakse kohe langetama. Nii käituvad edukad kliendisõbralikud jaemüüjad. Paljud rõivamudelid jõuavad Eesti turule alles siis, kui mujal hinnad langevad.

Ostan rõivaid ookeani tagant, kus pole harvad juhused, mil maksan nende eest (juba kuu peale müügile tulemist) alghinnast kuni 75 protsenti madalamat hinda. Soodustusi on erinevaid (kaupluse allahindlus, kupongi allahindlus, püsikliendisoodustus), sageli need akumuleeruvad.

Kui uskuda statistikat, siis peaksin rõivaid ostma Eestist. Kuna raha ei tule lihtsalt, ostan neid mujalt. 

Statistilise ja tegeliku hinna vahe tuleneb müügile pandud ja ostja poolt tasutud hinna erinevusest. Hinnasildil on üks number, tasutakse aga teist (ostuhind). Statistika kajastab hinnasilti, tegelik elu (ostuhind) põhineb aga sellel, palju toote eest raha laekub.

No comments:

Post a Comment