Wednesday, June 20, 2012

Arvudega annab manipuleerida, vajadusel kõike tõestada




EPL: Eurost saadud kasuanalüüsi pole siiani tehtud. Euroga ühinedes räägiti sellest, kuidas suurenevad SKT ning välisinvesteeringud, kuid otsest analüüsi selle kohta tehtud pole.
http://www.epl.ee/news/arvamus/kart-anvelt-eurost-saadud-kasuanaluusi-pole-siiani-tehtud.d?id=64566562

Eesti ja Euroopa Liitu ning Eurotsooni saldot pole objektiivselt hinnatud. 

See võib tuleneda ebakompetentsusest kui ka informatsiooni puudusest, võib tuleneda ka sellest, et riiklikud institutsioonid õigustavad valitsejate otsuseid. Manipuleeritakse üksikute kulu ja tululiikidega, üldpilt aga puudub.

Kulusid jaotatakse otsesteks ja kaudseteks. Üksnes otseste kulude arvestamine annab moonutatud kuvandi olukorrast. Arvestada tuleb ka kaudsete kulutustega – erinevate ühingute liikmemakse, trahve, ametkondadele ühendusse kuulumisega tehtavaid kulutusi, mõju inimeste reaaltulule jne.

Oluline osa ministeeriumite, ametite ja teiste institutsioonide kulutustest paigutub EL reale. Üksnes Brüsseli vahet sõitmisele (sh  ametnike palgad ja päevarahad) tuleb kulutada tohutuid summasid. 

EL nõudmised tekitavad samuti lisakulusid. Tuleval aastal tõuseb emiste pidamisreeglitest tulenevalt sealiha hind. Kanade pidamise nõuetest tulenevalt munahind kerkis kümneid protsente. Meie mees Brüsselis tegi ettepaneku autode tehnilise ülevaatust sagedasemaks muutmiseks, kasvavad autodele tehtavad kulutused. Näiteid võibki tooma jääda.

Saldo positiivset poolt hinnates tuleb arvestada sellega, et ELst laekuvad summad pole 1:1 kulutatud euroga võrrelda. Sihtotstarbeliste eraldiste efektiivsus on madalam.

Arvudega annab manipuleerida, vajadusel kõike tõestada. Vaja oleks teada aga tõde. Kui nõustume sellega, siis tuleks arvestada kõikide nüanssidega – ka kaudsete lisakuludega kui ka saadavate vahendite väärtusega. Rahal ja rahal on vahe. Konverteeritav ressurss on sihtotstarbelisest väärtuslikum.

Mäletan ähmaselt justkui kunagi oleks keegi rahandusministeeriumist pakkunud Eesti saldoks (aastase) ELga 0,5 miljardit krooni. Tegemist on (suhteliselt) tühise summaga, mis õiglase kulude ja tulude hindamisel haihtuks. Soovunelmates elamise asemel võiksime selgitada tõe. Seda võiks teha vaatamata isegi sellele, etiis, kui see purustab meie soovunelma.

No comments:

Post a Comment