Wednesday, June 27, 2012

Pole uhke ega hää olla sellise riigi kodanik



EPL: Eesti peab inimeste siiajäämise ja tagasikolimise nimel pingutama. Kuidas?
http://www.epl.ee/news/arvamus/juhtkiri-elada-eestis-on-teadlik-valik.d?id=64597330

Selleks, et protsessid oodatud suuna võtaksid, kõikide sotsiaalsete gruppide huvid oleksid aga riiklikul tasandil esindatud, tuleks austada demokraatlikku ühiskonnakorraldust. Tühise grupi diktaadil põhinev korraldus teeb protsessid juhitamatuks. Suurima ressursi (inimressurss) ebasoovitav emotsionaalne tase tekitab kaose.

Pole ju uhke ega hää olla sellise riigi kodanik, kus valitud sõidavad soodsalt saadud Volvodega, harrastavad elamislubade äri ja rahapesu, himustavad nõukoguhüvitisi ja kuluhüvitisi, teevad teiste arvel huvireise – kulutavad ühisvahendeid kodanikele ebaolulistele asjadele. Eestist lastakse jalga. Oleks see taskukohane, teeksid seda kõik.

Olukorra tõsidust teadvustamata pole lootustki, et protsessid hakkavad õiges suunas liikuma. Eesti riik pole ju õhukene, oleme ühisvahendite kasutamises ebaefektiivsed. Eripensionid, kulutused rohkearvulistele esindustele (esindatakse iseennast, mängitakse demokraatiat), presidendipaarile, erakondadele, sihtasutustele, nõunikele, nõukoguliikmetele ja paljule muule sarnasele on ühisvahendite tuulde loopimine. 

Valimissüsteemi muutmata pole lootustki, et elukeskkond Eestis hakkaks kodanikusõbralikumaks ja efektiivsemaks muutuma. Eesti valimissüsteem soosib võimukesksust ja diktaati.

No comments:

Post a Comment