Saturday, June 16, 2012

Killustumise ja uute erakondade loomise asemel tuleks panustada parteivälise ühisrinde loomisele




DF: Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on seoses Reformierakonna rahastamisskandaali ja Silver Meikari paljastustega näha, et ühiskonnas on tekkinud uue partei ootus.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/simson-uhiskond-ootab-uut-parteid.d?id=64547436

Ma pole üldsegi kindel, et massid uute erakondade moodustamise peale käsi plaksutavad. Valimissüsteemi muutmata pole ju uute erakondade loomisest kasu. Kõik jääb vanaviisi, kopeeritud strateegiatega ja kuuldud trummipõrinaga lahinguid ei võideta.

Inimesi ei huvita programmilised kritseldused ega kellegi vaimusünnitused. Soleerimiste jälgimisele eelistatakse panustamist. Erakondade loomise asemel tuleks muuta süsteemi. 

Poliitilise kartelli kõrvaldamiseta pole see aga võimalik, riigipiruka nautijad seisavad vastu. Loota, et uued erakonnad on teistsuguse lähenemisega, on enesepetmine. Võimule saamise viis on ju endine. Ajalugu kinnitab, et kõik jääb endiseks.

Kartellile saab vastu vaid ühisjõuga. Killustumise ja uute erakondade loomise asemel võiksime panustada parteivälise ühisrinde moodustamisele. Kui võimu ei anta rahavale üle (PS § 1 peaks Eestis kehtima rahva võim) vabatahtlikult, võib türannidel kratist kinni haarata ja jalaga nii kõvast tagumikku virutada, et parasiteerimise soov kaoka minevikku.

Uued erakonnad elukeskkonda Eestis kodanikusõbralikumaks ei muuda. Need vaid sillutavad teed omavahel tülli pööranud poliitikutele ja uutele ambitsioonikatele. Otsuste langetamine jääb endiseks - vormistamisele minevaid otsuseid kujundatakse kinniste uste taga põhimõttel, et mingu teistel kuidas tahes, peaasi, et endal hea on.


No comments:

Post a Comment