Monday, June 4, 2012

Närviline elukeskkond ei meelita koju



Eesti Päevaleht kirjutab: Eestisse naasmist takistavad esmajärjekorras pisiasjad.
http://www.epl.ee/news/arvamus/kulli-riin-tigasson-eestisse-naasmist-takistavad-esmajarjekorras-pisiasjad.d?id=64489132

Eestisse tagasitulekut takistavad ka suured asjad. Tagasi tullakse üksnes nostalgiast või lähedaste pärast.

Nõustun väitega, et närviline elukeskkond ei meelita koju. Vähem olulised pole aga raskused meelepärase töö leidmisel. Erasektoris on valikuvõimalused kasinad, suurima tööandja (riigisektor) uks aga suletud. Palgad on nirud, karjääriredel lühike. Ettevõtted on väikesed, väljakutsed peituvad vaid ületundides ja mõne lisaeuro teenimises. Riigisektoris on karjääriredel küll pikem, kuid sellele ronimiseks ei piisa haridusest, kogemustest ja tahtest. Oluline on suhe võtmeisikutega. Presidendi pojal polnud huvitava väljakutse leidmine keeruline.

Eestis ei tulene ametikohtadele korraldatavad konkursid vajadusest, vaid seadusest. Lehed on täis töökuulutusi, sõelale jääjad aga teada. Konkursid on formaalsed.

Formaalsed konkursid vajaksid välja juurimist. Vastasel korral jäävadki Eestis elukeskkonda korraldama madalalaubalised, kelle väljakutseks on ühisraha eest reisimine, villade, muruniidukite ja muude vidinate soetamine.

Eestist on loodud tegelikkusest erinev kuvand. Sellest ka probleemid ja juhitamatud protsessid. Räägime demokraatiast, harrastame aga diktaati, kutsume eestlasi koju, teeme kõik selleks, et nad ei tuleks. 

Eestist tuleks luua inimväärne elukeskkond kohalikele eestlastele, siis hakkavad ka väliseestlased koju naasma. „Talendid koju“ programmi teostamine eeldab põgenike voo peatamist. Eestist ei põgene ju üksnes arstid ja õed, põgenevad kõik, kellel võimalus.

No comments:

Post a Comment