Friday, August 31, 2012

ESMi pealt võib teenida?



DF: Sven Sester: Eesti riik võib ESMi pealt isegi teenida.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/sven-sester-eesti-riik-voib-esmi-pealt-isegi-teenida.d?id=64895264

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe väide, justkui Eesti riik võib ESM pealt teenida, paneb imestama. Ka kehvalt juhitud ettevõtete aktsiate omandamisega võib teenida. Teenida võib isegi väga palju, kuna aktsiaid müüakse varasemast odavamalt, kuid ei teeni. See on ka põhjuseks, miks vaatamata odavale hinnale selliste ettevõtete aktsiaid ei osteta. Kui läheb likvideerimiseks, siis tasutakse osaliselt kreeditoride (tasumata arved, lepingulised kohustused jmt) võlad, omanikele jäävad aga tühjad pihud. Omanikud jäävad ilma kogu ettevõttesse investeeritud rahast.

Euroopa Liit on juhitamatu, kulutused, mida monstrumi ülalpidamiseks tehakse pole ühenduse kodanikele taskukohased. Luksusele ja korruptsioonile orienteeritud asjamehi on liiga palju, vägivaldsus ressursside ümber jagamisel ei võimalda efektiivsemalt majandada. Egoismil ja kasuahnusel põhinev süsteem pole töövõimeline. 

ESMi raha paigutamine võrdub selle tuulde loopimisega. Riikide liit peaks toimima vastastikuse kasu saamise nimel, toimib aga kasuahnusel. Toetuste ja positsioonide nimel ollakse valmis kõigeks. Saamale orienteeritud mõisa köis jääb ka tulevikus lohisema ja rebenema. Selle lohisemisel puudub lappimisel mõte.  

No comments:

Post a Comment