Thursday, August 23, 2012

Demokraatiat tuleks kodanikuallumatusega toetada



PM: Politoloog Tõnis Saarts kirjutab, et rahastamisskandaali vähene tulemuslikkus on seletatav, kui käsitleme Eesti erakondi kui tüüpilisi kartelliparteisid ning tõdeme, et need institutsioonid – meedia, kodanikuühiskond ja Vabariigi President –, mis võinuks parteisid korrale kutsuda, seda ei suutnud, ei osanud või isegi ei tahtnud.
http://arvamus.postimees.ee/947294/tonis-saarts-kolm-kuud-silvergate-ist-miks-nii-vahe-tulemusi

Määrav osa erakondade nimekirjades olijatest on ballastiks, mis võimaldab pahatahtlikel grupeeringutel demokraatia varjus legaalselt oma asju ajada, moraali ja eetikapõllul laastamistööd teha. 

Oodatud muudatused ei tule iseenesest, muuta tuleks regulatsiooni. Loota, et otsustajad endale mugavdatud reegleid vabatahtlikult korrigeeriksid tähendab ajakadu ja edasist kultuurituse all vindumist. Kodanikuallumatus võimaldaks seda teha kiiremini, aitaks pea peale pööratud väärtushinnangud taas jalgadele panna.

Jätkem „agad“. Erakonnad on kodanikuühendused. Kodanikuühendused toimivad liikmemaksudest ja tulust, mida oma tegevusega teenitakse. Erakondadele on tagatud aga tulubaas. Kas ei ole kummaline - raha eraldajad (erakondade võtmeisikud otsustavad, kellele raha anda) on ka selle kasutajad. Tegemist on pesuehtsa korruptsiooni ja vargusega.
Valimissüsteemi valijakesksemaks muutmata pole sarnastest sulitempudest pääsu. Isegi uute erakondade moodustamisest pole kasu.

Valik langetatakse informatsiooni põhjal. Kui informatsioon on ebaadekvaatne, langetatakse ka valesid otsuseid. Üksikkandidaatide riigi raha eest tümitamine ja nendega hirmutamine, parteipoliitikast aga moonutatud kuvandi loomine, sunnib paljusid langetama otsuseid nagu neid langetatakse. Raha paneb rattad käima. Rahavoogusid riigis suunavad aga parteiladvikud. Mida enam seda nende käsutuses on, seda enesekesksemaks muututakse.

Valimised Eestis pole isikupõhised, need on parteikesksed. Eesti valimisfenomen põhineb esikolmikul. Erandid välja arvatud antakse hääl esikolmikule. Olenemata isikutest. Isegi esinumbrina paigutatud telefonipost koguks tagumistest enam hääli. Valijad räägivad kaasa erakondade jõuvahekorra selgitamises, isikkoosseisu panevad paika partebürood. Selline valimissüsteem ei soosi esindusdemokraatiat, sellest ka pinged, mis riigikogus vormistatud otsustega kaasnevad. Kui Riigikogu koosseisu pääsevad vaid võimuladvikutele lojaalsed inimesed, siis esindusdemokraatia ei toimi.

No comments:

Post a Comment