Saturday, August 18, 2012

Juhtpoliitikuid ei pane vale tõe pähe serveerimine isegi higistama




Juhtpoliitikuid ei pane vale tõe pähe serveerimine isegi higistama. Arvudega manipuleerimine võimaldab valetamist tõlgendamise kraesse veeretada. 

Rahandusminister väidab, et eestlaste reaalpalgad on kasvutrendis. Lühikeses perioodis (kvartal) vastab väide tõele. Pikemas perioodis (üle aasta) on väide aga vale. 

Viimastel aastatel pole reaalpalgad suutnud saavutatud tasemeid hoida, need on allapoole liikunud. Pole välistatud, et liiguvad ka edaspidi. Euroopa Liidus toimuva poliitilise kaose juures pole enam midagi võimatu. 

Reaalpalkadest rääkimisel ei tohiks unustada ka palgasaajate kvantiteeti. Palgasaajatest rahandusminister aga ei räägi. Jäägu salatsemine tema sünnitunnistusele. Statistikaameti (vabade ja hõivatud ametikohtade statistika järgi) andmetel oli selle aasta esimeses kvartalis 2008. aasta sama perioodiga võrreldes Eestis 100 000 töökohta vähem. 

Üldsus võiks teada, et kui ühele maksta poole suuremat palka, teine jätta aga palgata, siis vaatamata keskmise palga tõusule palgamass väheneb. 

Rahandusministri reaalpalga tendentside käsitlus on kummaline, poliitiliselt kallutatud. See sarnaneb seisukohaga, et kui kõht korralikult täis süüa, siis järgnevatel päevadel näljatunnet ei tekki. Pooleteisepäeva kontekstis vastab väide isegi tõele, kuid pikemas kontekstis on tegemist puhta valega.

E24: Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt kasvab tänavune brutokuupalk ligikaudu 871 euroni, mis nelja aasta tagusega tähendab alla 6-protsendilist kasvu. Hinnad on tänavu juuli lõpu seisuga nelja aasta tagusega võrreldes tõusnud 12 protsenti.

No comments:

Post a Comment