Friday, August 3, 2012

Maffiabossid ei pea võimu nimel pingutama



EE: Kui ühiskond teaks, kuidas ja mil moel erakonnad riigiga kuluaarides mängivad, siis keelustataks kohe kogu erakondluse printsiibil väljenduv demokraatia, arvab Reformierakonnas pettunud asutajaliige Olev Vaher.
http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/reformierakonna-asutajaliikme-pihtimus-veel-kord-erakondade-rahastamisest-ausalt.d?id=64770022
--------------------------------------------------------------------------------
Poliitiline kultuuritus on tagajärg, mitte põhjus. Põhjus peitub valimisseaduses ja erakondade rahastamissüsteemis (sh riigieelarveline). Petuskeemidest vabanemiseks tuleb neid muuta. Olukord oleks teistsugune, kui Riigikogu isikkoosseisu komplekteerimine oleks valijate pädevuses, mitte parteibüroode pärusmaa.

Eesti poliitika on erakonnakeskne. Erakondi ei usaldata (usaldus 20-30%), võim tuleb aga nende võtmeisikutele 100 protsendiliselt loovutada. Kodanukuühendustest üksnes erakondadele riigieelarvest tulubaasi tagamine pole õige.

Erakondade nimekirjad koosnevad kümnetest tuhandetest, kaasarääkijate osa on kesine. Küsitlused kinnitavad, et erakondades toimuvaga on kursis alla 10% parteilastest, kaasarääkijaid on veelgi vähem. Enamus nimekirjades olijatest on ballastiks, mis võimaldab kuritegelikel grupeeringutel demokraatia varjus legaalselt asju ajada, Eestimaal laastamistööd teha. 

Erakondade liikmete passiivsus on taotluslik – maffiabossid ei pea võimu nimel pingutama, üldsuse arvamusega annab rohke rahaga manipuleerida. Tülikatest erakonnakaaslastest (kes butafoorsele demokraatiale üldsuse tähelepanu juhivad) vabanemine on imelihtne – abiks on omadest poistest koosnevad „aukohtud“, piisab ka tülikate üldsuse ees „lolliks“ tegemisest.

Eesti riigi kodanikel tuleks teadvustada, et meie valimissüsteem ja erakonnaseadus on teinud erakondadest ühiskonnale ohtlikud elemendid, neist on saanud organiseeritud kuritegevuse ohtlikum liik, mis ei hävitata enam üksikuid, vaid teritab hambaid kogu rahva peal. 

Valimissüsteemi valijakesksemaks muutmata pole maffiabossidest ega nende sulitempudest pääsu. Isegi uute erakondade moodustamisest pole kasu. Praegune süsteem sillutab teed otsustusnuppude juurde üksnes parteibüroode adjutantidele, rahvaesindajatel pole nende juurde asja.

No comments:

Post a Comment