Sunday, August 26, 2012

Põhjamaade oaas




Postimees: SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul on meie «lokaalses põhjamaade oaasis muru rohelisem kui mujal maailmas» hetkel eeskätt seetõttu, et siin on suudetud riigirahandus korras hoida.

Oleks sõnum olnud anonüümne oleksin arvanud, et see on trükitud mõne võimuerakonna kontoris. Majandusvõimekuse hindamisel ei saa ju tugineda üksnes kasvule, vähem oluline pole saavutatud tase. Madalalt tasemelt kasvu saavutada pole kunst. Tulem (nominaal) pole aga kõrgemalt tasemelt kukkujaga võrreldav. 

Kvantitatiivse mõõte juures ei tasuks unustada ka kvalitatiivset külge. Majanduskasv, mis põhineb abidel ja toetustel ei tulene tarmukusest, vaid kellegi heldusest. Selline kasv pole jätkusuutlik. 

Majanduskasv võiks olla tagasihoidlikum, olulisem on stabiilsus ja jätkusuutlikkus. Eesti majanduskasv sarnaneb tormi tekitava lainetusega, millelt alla laskumine (positiivne kasv) paneb hõiskama, laine alla jäämine (negatiivne kasv ) on aga eluohtlik. Lainetus kinnitab, et Eesti majanduskeskkond pole terve. 

Eesti majanduskasvu võrdlemine Saksamaa, Soome, Rootsi ja teiste tugevate majandustega riikidega paneb muigama. Tasemetest tulenevalt pole ju protsendilised tulemid (tõusud/langused) võrreldavad. Täiskasvanu põdra ja põdravasika jooksurekordeid võib küll võrrelda, kuid see ei tähenda, et vasikas jookseb emast nobedamini.

Sisemajanduse kogutoodanguga hämamisel ja selle jõukusele taandamisel pole mõtet. See vaid lohutab, kuid ei innusta rõhuasetusi muutma. Midagi poleks  hullu, kui Eesti statistiline majanduskasv võtaks negatiivse suuna. See oleks isegi hea, kuna siis tuleks rõhuasetusi muuta, ühiskonna struktuure efektiivsemaks muuta. Kõrge maksustamine (sh varjatud) ja poliitiline laristamine ei saa ju lõpmatuseni kesta, varem või hiljem tuleb sellele piir panna. Mida varem seda teha, seda väiksemaks osutuvad kahjud.

No comments:

Post a Comment