Saturday, August 4, 2012





Mõni aeg tagasi käsitleti Eesti meedias rõivaste hindu. 29. juunil kirjutasin blogis järgnevalt:
„Statistika võrdleb alghindu, ei arvesta aga soodustusi. Soodustused mujal on kopsakad. Müügile tulnud toote hindu hakatakse kohe langetama. Nii käituvad edukad kliendisõbralikud jaemüüjad. Paljud rõivamudelid jõuavad Eesti turule alles siis, kui mujal hinnad langevad. Ostan rõivaid ookeani tagant, kus pole harvad juhused, mil maksan nende eest (juba kuu peale müügile tulemist) alghinnast kuni 75 protsenti madalamat hinda. Soodustusi on erinevaid (kaupluse allahindlus, kupongi allahindlus, püsikliendisoodustus), sageli need akumuleeruvad. Kui uskuda statistikat, siis peaksin rõivaid ostma Eestist. Kuna raha ei tule lihtsalt, ostan neid mujalt.“

Et mitte üldsõnaliseks jääda postitan öeldu illustreerimiseks (mõne päeva taguselt ostult) ostutšeki (pojale pusa ja sokid) ja ühe toote hinnasildi, mis kinnitavad, et statistilisest müügihinnast (69,50 + 5,95$ pluss maksud) tuli tasuda tühine osa – kahe eseme eest käisin välja vaid ühe dollari. Infoks veel niipalju, et ost sai tehtud soliidsest kaubandusketist (Lord & Taylor, USA), kasutamata ei jätnud püsikliendile (tähendab „kohalikele“) mõeldud kliendisoodustust (koju saadetud rahaline kupong).

Tegemist oli küll ebatavaliselt odava ostuga, kuid see kinnitab, et müügistrateegiate erinevusest tulenevalt pole statistilised hinnatasemed piirkonniti võrreldavad. Letihinnad (statistika tugineb just neile) erinevad ostjate tasutud summadest. Osades piirkondades erinevad need vähem (nt Eesti), teistes rohkem. Letihinnast odavama hinnaga ostmist võimaldavaid  kuponge on mul rahakoti vahel mitmeid. Neid on  nii protsendilisi kui ka rahalisi (lisaks poe hinnaalandusele veel 20 %, kaks 20 dollarist kupongi jt). Letihinnaga paistavad kaupu ostvat vaid turistid, kohalikud soetavad neid odavama hinnaga.

Vaatamata elanike kesistele sisstulekutele on statistilised rõivaste jaehinnad Eestis suhteliselt kõrged, ostuhinnad (hinnad, mille eest eestlased ostavad) on isegi jõukamatest ühiskondadest kallimad.

No comments:

Post a Comment