Saturday, August 25, 2012

Õun jääb poolikuks ka siis, kui me ei tea, kes teise poole nahka pistis



TMT Emori uuringute andmetel toetas Reformierakonda maikuus 30 protsenti, juunis 31, juulis 34 ja augustis 39 protsendini küsitletutest. Selline tendents olukorras, kus väärtushinnangud ühiskonnas on pea peale pööranud, poliitiline eliit harrastab aga poliitilist vägivalda, pole usutav.

Võin vaid ette kujutada, kuidas Reformierakonna silutud välimusega juhtoinad vastastikku õnnitlusi jagavad. Isegi vuntsidega mees Brüsselis võib heast meelest käsi üksteise vastu hõõruda.

Pole küll kursis erakondade toetuse määramise detailse metoodikaga, kuid arvatavasti tehakse seda valimi (alla tuhande inimese) telefoni teel küsitlusega. Keskmine eestlane aga ei orienteeru erakondades. Nii nimetaksegi esimese pähe tuleva erakonna nimi. Nimetamata jätmisega kardetakse ebakompetentse inimese mulje jätta. 

Reformierakonna esindajatel on võimalik avalikkuse ees poseerida. Isegi negatiivne taust võimaldab sööbida inimeste mällu. Oletan, et RE poolehoidjate „rohkus“ tuleb tuntusest. Mina ei tea kedagi, kes reformiladviku tegemiste peale käsi plaksutaks. Suhtlen paljudega. Isegi võimuladviku erakonnakaaslased krimpsutavad toimuva pärast kulmu. Pole usutav, et üldsuse vastu vaenulikult meelestatud grupeeringul oleks palju pooldajaid. 

Küsitlustulemustega sobi tegemist ei saa välistada, kuid mina sellesse ei usu.

Küsitlustulemuste juurde tulles soovitan pöörata tähelepanu sellele, et võimuerakonna toetajate arvu kasvu väide pole õige, kuna selles ei kajastu inimesed, kellel puudub erakondlik eelistus. Juunis oli selliseid 38, juulis ja augustis vastavalt 39 ja 40 protsenti. Tendents on olnud kasvav.
  
Õun jääb poolikuks ka siis, kui me ei tea, kes teise poole nahka pistis. Öeldu kehtib ka RE pooldajate kohta (TMT Emor metoodika), keda toetab uuringuandmete järgi alla veerandi küsitletutest.

Reformierakonna kasvavast toetusest rääkimine võimaldab massipsühhoosi mõjul innustada inimesi "võiduka" erakonna poolele üle minema. Teadvusega manipuleerimine sarnaneb aga doomino fenomeniga, kus nuppude lisamine küll valmistab rõõmu, kuid kasvatab ka kupatuse kokku kukkumise võimalusi.


No comments:

Post a Comment