Wednesday, August 1, 2012

Andrus Ansipist ja Jürgen Ligist on saanud monstrumid



E24: Saksamaa suurima liidumaa maksumaksjate liidu presidendi Rolf von Hohenhau
sõnul teab rahandusminister Ligi väga hästi, et Saksamaa konstitutsioonikohtus ei otsustata mitte seda, millal ESMi «megapank» tegevust alustab, vaid seda, kas see üldse luua tuleks. Hohenhau arvates on Ligil tõsiseid probleeme demokraatlike institutsioonidega. Saksamaa konstitutsioonikohus ühe sellisena on aga loodud oma kodanikke kaitsma ega anna valitsuses ja parlamendis langetatud otsustele automaatselt absoluutset võimu.
«Majandussurutises ei tohiks kunagi teha peata otsuseid ainult puhtalt finantskaalutlustel, eriti kui see puudutab võõramaiseid (Euroopa Liidu lõunaosas asuvate riikide) probleeme.
«Eestis on 1,3 miljonit elanikku, vähem kui Münchenis. Usute Te tõesti, et just Teie olete sobiv Saksamaa konstitutsioonikohust taga kiirustama?» küsis Hohenhau.
Saksamaal on tema sõnul 70-80 protsenti täiskasvanud kodanikest Euro päästmisaktsioonide vastu. «Need kodanikud räägivad ka oma alaealiste laste eest, kuna täiesti kontrollimatu ESMi «megapank» tooks neile vaesuse ja igavese võlaorjuse,» lisas ta.
«Lõppude lõpuks oleks Te, nagu ka Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble, üks tulevase ESMi panga regulaatoritest, mis tähendab, et Te hakkaks saama sellega seonduvalt erinevaid kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvaid tulusid,» ütles ta. «On arusaadav, et see tundub kõigile eurotsooni riikide rahandusministritele väga meelitav võimalus ning seega oodatakse igatsevalt ESMi panga käikuminemist. Aga kas selle pärast peab kohe nii uljalt Saksamaa konstitutsioonikohust ründama?» küsis Hohenhau.
http://www.e24.ee/925828/baieri-maksumaksjate-liidu-president-ligile-tegelege-oma-asjadega/#.UBkKOPKEYEQ.facebook

 Jutu järgi elavad Eestis demokraadid. Ühiskonnakorralduses domineerib aga diktaat. Demokraatiast on saanud sõnakõlks, mida igasse konteksti poogitakse. 

Demokraatia toimib, kui kogukonnas langetatavad otsused vastavad enamuse tahtele. Kui need ei vasta, siis pole ka demokraatiat. Eestis puudub enamuse seisukohtadest ülevaade, rääkimata siis nende järgimisest. Ühiskonnas langetab otsuseid tühine seltskond, kellele teiste seisukohad ei lähe korda.

Eesti probleemid tulenevad väärastunud otsustusprotsessist. Otsused ühiskonnas põhinevad tühise seltskonna soovidel, vastutama peavad kõik. Õigused ja kohustused pole ühiskonnas proportsioonis, tulemuslikkuse hindamisel tuginetakse suvalistele mõõdikutele. 

Usaldamatus parteide vastu seab kahtluse alla nende vajalikkuse. Valimisseadus annab otsustusõiguse aga üksnes nende võtmeisikutele (isegi mitte erakondadele, vaid nende võtmeisikutele), kes seda siis enda võimu kindlustamise ja isiklike ambitsioonide teostamise teenistusse rakendavad.

Võim hakkab pähe. Liigne võim teeb kalgiks, teiste murede ja seisukohtade suhtes ükskõikseks. Andrus Ansipist ja Jürgen Ligist on saanud monstrumid, kellel pole teiste arvamustest sooja ega külma, kes ei väsi teiste halvustamisest ja oma joru ajamisest. Probleem ei tulene niivõrd isikutest, kuivõrd süsteemist. Nende asemel olles oleksime samasugused. Kui mitte kohe, siis mõne aja pärast kindlasti. 




No comments:

Post a Comment