Thursday, May 3, 2012

Maksusüsteemiga ei mängita



PM: Valitsuskoalitsiooni suund on selgelt tarbimismakse suurendada ja tulumaksu osakaalu langetada ning see on globaalne, mitte Eestis välja mõeldud trend, ütles riigikogu rahanduskomisjoni reformierakondlasest liige Aivar Sõerd.
http://www.e24.ee/828132/soerd-koalitsiooni-suund-on-selgelt-tarbimismakse-suurendada/

Maksuteema käsitlemisel tuleb kõigepealt selgeks teha mõisted ja taustsüsteemi. Pole mõtet asuda detailide kallale, kui mõistame asju erinevalt.
 
Maksusüsteemi eesmärgiks ei ole üksnes obroki kogumine, vähem oluline pole turu regulatsioon, majandustegevuse innustamine, elanike heaolu.

Maksusteema käsitlemisel on oluline teada, et eestlaste vaesuse juures ei sõltu riigi maksutulu niivõrd maksumääradest, kuivõrd elanike sissetulekutest. Riigitulu kasv ei allu korrutamistehtele, milles ühe muutuja suurendamisel samavõrra ka tulem kasvab. See võib jääda samaks, võib ka väheneda.

Eesti on kõrgeima reaalse maksukoormusega riik Euroopas. Sellest ka ebasoovitavad tendentsid ühiskonnas – ebaefektiivsus, toimetulekuraskustes olijate rohkus jne.

Enne maksuteema käsitlemise juurde asumist oleks mõttekas jõuda selgusele maksukoormuse suuruses. Seda tegemata pole mõtet süsteemi lammutama hakata. Maksusüsteemiga ei mängita – see tuleb hoida stabiilsena, kõigile mõistetavana.

OECD andmetel oli (eelmisel aastal) eestimaalaste maksukoormus 40,1 protsenti. Arvestatud pole varjatud maksudega. Kohalikud poliitikud räägivad aga Eesti 32-34 protsendilisest maksukoormusest. Seda, et tegelik tase on oluliselt kõrgem ei teadvustata või salatakse maha.

No comments:

Post a Comment