Saturday, May 19, 2012

Kodanikena pole meil vargusega leppimisele õigustust



Valitsejad arvavad, et kui vahetada sihtasutuse nimi DASAst MSAks, siis võib kantimine riigieelarvest jätkuda. Isegi summa (900 000 eurot) jäeti muutmata. Äripäeva ajakirjanik Katariina Krjutškova kirjutab sellest nii: „Riigikogu tegeleb demokraatia tõhustamise sildi all võimu kindlustamise ja valimisteks raha kogumisega.“

Tabavalt öeldud. 

Kodanikena pole meil vargusega leppimisele õigustust. Kui muu ei aita, siis tuleb kodaniku allumatust demonstreerida.

Demokraatlike valitsemiste keskmes peaks olema kodanikkond, meil poseerib seal selekteeritud saatjaskonnaga väikesearvuline partokraatlik eliit. Halenaljakas on väita, et see ongi demokraatia. Kodanikustaatuse üle irvitamine põimib isegi kõige sõbralikumast käelabast rusika.

Ühist edu ei rajata oma usku keeramisega, riigieelarve tasakaaluga ega suurema maksulaekumisega, sookvootidega ega alkoholi müügipiirangutega, emapalgaga. Edu ei rajata Eurotsooni stabiilsusfondiga, demokraatiaga Venemaal, sõdurite sõjakolletesse saatmisega ega muu sarnase ponnistusega. Ei rajata peaministrite ega erakondade esimeeste vangerdamisega ega uute erakondade loomisega. Edu eelduseks on ühine otsuste langetamine, diktaadile selja näitamine, demokraatiale kummarduse tegemine. Ühtsus liidab, innustab ühiselt pingutama.

Vormi muutmisest ei piisa. Oleme nimetanud ülemnõukogu riigikoguks, piirkondade täitevkomiteed omavalitsusteks, asendanud nimede ees „ENSV“ „EV“ks, lähenemine on jäänud aga endiseks. Poliitiline kultuur Eestis ei erine Venemaa omast: kodanike petmine ja nende tagant varastamine võimukoridorides on pigem tava kui haruldus. Valimisseadus ja erakondade rahastamine soosivad kultuuritust.

No comments:

Post a Comment