Tuesday, May 15, 2012

Suures poliitikas olevad pole terve mõistuse juures



Nagu arvata võis pole suures poliitikas olevad inimesed terve mõistuse juures. Pudrumäed pimestavad, halvavad orienteerumisvõime. 

Keskerakonnast lahkunud moodustasid ühenduse. Nimi sai ilus - Demokraadid. Vaatamata uhkele nimele, tegudega ei eristuta. Nagu Eesti poliitilisele eliidile kohane, harrastab ka uus rakuke iseotsustamist. Oluline pole rahva heaolu ega ühtsus, vaid isiklik heaolu ja turvalisus.

Täna esitatakse riigikogus eelnõu, millega soovitakse suurendada põlevkivike ressursimaksu, kogutud raha aga õpetajate vahel ära jaotada. Vaesed soovitakse teha veelgi vaesemaks, suhteliselt heal järjel olijad astme võrra kõrgemale viia. 

Tegemist on kõrge prooviga poliitilise populismiga, millel on vaid üks eesmärk – saada ühiskonna küsimustes kaasa rääkimisel suurem voli ja võim. Pole üldsegi usutav, et sarnane eelnõu oleks esitatud ka siis, kui selle läbimiseks oleks mingigi võimalus.

Elektri (reaal)hind on Eestis üle mõistuse kõrge. Paljud ei suuda seda maksta. Tuleval aastal (elektrituru avanemise tulemusel) tõuseb elektrihind 50%. Sellele suuremate tuuride lisamine on totrus.

Statistikaameti andmetel elab Eestis absoluutses vaesuses üle 45 000 lapse ehk iga viies laps. Vaesusriskis elavate lastega ületab arv 63 000. Sellistes tingimustes on elektrihinna tõstmine võigas. Vähem võigas pole õpetajate palkade tõstmine.

Elukeskkond vajaks muutmist selliseks, et selles poleks nii palju toimetulekuraskustes olevaid inimesi ega toidupuuduse all kannatavaid lapsi, alles seejärel võib paremal järjel olijate palkade kergitamise peale mõelda. Tuleb see ju nende arvel. Oleme eurooplased, käitugem siis ka euroopalikult. Enne parema pala kallale asumist ulatagem leivaviil nälgijale!

No comments:

Post a Comment