Tuesday, May 29, 2012

Eesti majandus tootmispõhisemaks



ÄP: Eesti majandus tootmispõhiseks. Kui jalgratta kett on hammasratastelt maas, siis on kerge vändata (teadust teha), kuid see väntamine ei vii tootmist (ratast) edasi. Praegune panustamine teisesele ehk teadusele on loonud olukorra, kus meil on palju publikatsioone, kuid pole kõrgtehnoloogilist eksporti.

Enamus Eesti ettevõtetest tegeleb vahendusega. Seda pole lihtne eksportida. Tööstuse ja tootmisega tegeleb vaid 7 protsenti ettevõtetest, vaid kuni viiendik Eesti kogutoodangust tuleb tööstusest. Soomlastel on tööstuse osa kogutoodangus kaks korda kopsakam.

Tootmine on teistest valdkondadest investeeringumahukam ja riskantsem, sellest ka vähene huvi valdkonna vastu. Tootmine eeldab suurte summade investeerimist. Seda nii seadmesse kui ka käibevarasse (sh laovarud, teenindussektori krediteerimine). Püsikulud tootmisettevõtetes on soliidsed. Finantsvahendite teenimiseks tuleb teha suuri kulutusi, raha müügist laekub (enamasti) peale kauba lõpptarbijani jõudmist.

Investeeringud põhivarasse tasuvad ära ca seitsme aastaga, misjärel soetatakse uued seadmed. Vahepeal tuleb teha kulutusi hooldamisele ja remontimisele. Müügimahud pole garanteeritud. Kui veel ka seaduskeskkond on pidevas muutuses (Eestis on see nii olnud), siis on mõttekas kõigele käega lüüa ja kellegi teise toodete edasimüügile pühenduda.

Olen tootmisettevõtte tegevjuhi ametit pidanud aastaid. Mõned aastad tagasi loobusin. Olen õnnelik, et ettevõte on endiselt heal järjel, veelgi õnnelikum aga sellest, et olen sotsiaalsest vastutusest prii. Olid põnevad ja rasked ajad. Meenutan aegu, mil tuli rinda pista tööjõukulu liigkiirest kasvust tuleneva omahinna kasvuga. Omahind kasvas, müügihinda tõsta polnud võimalik. Pühenduda tuli omahinna alandamisele. Tootearendus ja tootmisahela muutmine viis eesmärgini.

No comments:

Post a Comment