Monday, May 7, 2012

Rahade ümberjagamisest tulenev majanduskasv on enese petmine



EPL: EAS ja Arengufond toetasid pea miljoni euroga ettevõtet, mis ootab pankrotti.
Homme keskpäeval algab Harju maakohtus istung, kus arutatakse metallitöötlemise ja masinaehitusega tegelenud AS-i Ilmarine pankrotiavaldust. Faktid, mida võlausaldajatele tutvustatakse, on lakoonilised: ettevõtte tegevus on seiskunud, raha nõuete katmiseks pankrotipesas pole.
 http://www.epl.ee/news/eesti/riigi-toel-pankrotti-uliusinate-ametnike-lemmikettevotte-ilmarise-kurb-lopp.d?id=64354865

Ressursside ümberjagamine (struktuurifondid, riigihanked) Eestis ületab mõistuse piire. Seda tuleks piirata, ausale konkurentsile aga tuult tiibadesse puhuda. 

Sahkerdamised (abiprojektid, riigihanked jmt) ei soosi elujõulise ja jätkusuutliku ettevõtluse teket. Struktuurifondidest (ümberjagatav raha) toituv ettevõtlus on haige.

Rahade ümberjagamisest tulenev majanduskasv on enese petmine. Tegemist on näilise jõukuse kasvuga. Püramiidiskeem on tulus küll väikesele seltskonnale, kuid mitte kogu kogukonnale.

Ka välisinvesteeringute kasvu üle poleks põhjust rõõmustada - odava palgatöö müük ei näita tarmukust, vaid saamatust. Kasumi loovutamine välismaalastele pole nutikas.

Üksikute ettevõtete poputamine ja suur välisosalus Eesti ettevõtluses takistab isegi majanduskasvu tingimustes eestlaste elujärje paranemist.
Üksikute ettevõtete toetamise kahjulikkusest:
http://eveges.blogspot.com/2010/08/riik-loob-toetustega-raha-laiaks.html

No comments:

Post a Comment