Friday, May 11, 2012

Pankrotiprotsessid Eestis põhinevad varade ärastamisel



Kinnisvara ja kaubamärkide kantimine ning lisaks kinnistutele seatud pikaajalised rendilepingud – selline kurnamistaktika võib vägagi tõenäoliselt tekitada olukorra, et Rein Kilgi Pere ASi võlausaldajad peavad hakkama ise pankrotile peale maksma. Aga Kilk ja Pere pole pankrotimeistrite hulgas mingid erandid.
Igasuguste rendilepingute ja muude pankrotiskeemide tühistamiseks peavad võlausaldajad eesotsas pankrotihalduriga hakkama pidama aeganõudvaid ja kulukaid kohtuprotsesse, et saada lõpuks ometi kätte pankrotipesast minema viidud vara. Protsessimiseks ja halduri ülalpidamiseks on aga omakorda vaja müüa pankrotivara, mida ju tühjaks kanditud pankrotipesas ei ole.
Niisiis, kallid võlausaldajad, makske raha ise juurde või pankrot lihtsalt «kustub ära».
http://www.postimees.ee/837360/pankrotimeistrid-kandivad-kurnamistaktikaga-varasid/?t=179#l
  
Pankrotiprotsessid Eestis põhinevad varade ärastamisel. Haldurid sarnanevad raisakotkastega, kelle maomahlad agoonias oleva subjekti nägemise peale hakkavad nõrisema.

Pankrotiprotsessid Eesti moodi põhinevad võlausaldajate petmisel. Tegemist on ärivaldkonnaga, mille võitjavilju serveerib pankrotihalduritele Eesti seadusandlus.

Likviidsusraskustesse sattunute saneerimine ei tule Eestis kõne allagi. Raha tuleb midagi tegemata pankrotiga tegelejatele kätte. 

Pankrotiprotsesside käigus saneeritud ettevõtteid Eestis võib ühe käe sõrmedel üles lugeda. Protsessid peaksid pühenduma saneerimisele, pühendutakse aga vara laiali tassimisele. Tegemist on seadustatud röövimisega.

Pankrotiprotsessid nõrgestavad kohalikku ettevõtlust. Kannatanute arv ei piirdu ju üksnes pankrotistunud ettevõttega, vaid laieneb ka tarnijatele ja teistele võlausaldajatele.

Pankrotihalduritele tehtavad kulutused  on paljuski mõttetud. Haldurid ei panusta varade kasvatamisesse, vaid hävitamisesse. Saneerimise eelduseks on ettevõtete käivitamise, arendamise ja saneerimise kogemused, Eesti haldurid on aga enamasti juristiharidusega. Tegeletakse formaalsustega, mitte sisuga. Saamatus ja ükskõiksus kohustuste täitmisel ei iseloomusta üksnes pankrotihaldureid, vaid ka kohtutäitureid. 

Ettevõtetel on üks tegevjuht, halduri hallata on korraga mitmeid pankrotijuhtumeid. Pankrotiprotsessi tulemuslikust tuleks hinnata saneeritud, mitte likvideeritud ettevõtete järgi.

Krediidiinfo andmetel pankrotistus 2010. aastal 1029, 2009. aastal 1055 äriühingut.
Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja kodulehe andmetel on Eestis 94 kehtiva litsentsiga pankrotihaldurit.

No comments:

Post a Comment