Thursday, May 10, 2012

Karta ei tule ideoloogiaid, vaid ebaausaid ja enesekeskseid poliitikuid


Vasakpoolsus ei saa olla hea uudis majandusele, kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi Prantsusmaa presidendivalimiste tulemusi.

Eestis pole poliitiliste poolsustega probleemi. Poliitika ei põhine meil ideoloogiatel, vaid isiklikul saamal. Seda kinnitavad täitmata jäetud valimislubadused, kinnitavad erakondade programmid.

Programme käsitletakse tervikdokumendina, üksikute lähenemiste järgi poolustele paigutamisel puudub mõte. Erakondade programmid pole kirjutatud ellu viimiseks (lähenemised on vastuolulised), vaid toetajaskonna ligi meelitamiseks. Paigas pole neis eelistused (nt kas olulisem on valitsuskuludeks tehtav maksutõstmine või elanike sotsiaalne turvalisus). Raske mõista, mis on oluline, mis vähem oluline. Tulemuslikkuse mõõdikud (millal, mis ajaks, kui palju) puuduvad aga üldse.

Kõik parteid lähenevad maksustamisele sarnaselt. Olenemata ideoloogiast tõstavad valitsejad makse. Väide, et vasakpoolsed tõstavad enam, pole põhjendatud. Ajalugu seda ei kinnita. Olenemata valitsejate ideoloogilisest platvormist on ühiskondade maksukoormused aastakümnetega tõstetud lakke. Need on kasvanud nii soliidseks, et jõutakse tühiste asjade pärast pidada sõdu, moodustada valitsuste valitsusi.  

Ideoloogilised erinevused on hoomatavad vaid suhtumises maksustamise subjekti. Parempoolsed soovivad naha üle kõrvade tõmmata keskmise sissetulekuga, vasakpoolsed kõrgema sissetulekuga subjektidel.

Eelarvemahud, mida valitsejad kulutada saavad ei sõltu ideoloogiast, vaid ühiskonna jõukusest. Välisvõlad ja fiskaalreeglid ei võimalda enam lastelaste arvel elada. Eesti pole ka erand. Eesti riigivõlg on küll tagasihoidlik, kuid selle võrra on see suurem erasektoril. Kogu välisvõlg (kogutoodangusse) ületab isegi ühendriikide oma.

Prantsusmaal võtab võimu üle vasakpoolne president. Parempoolsed paanitsevad, hirmutavad tumedate pilvedega. Isegi meie võimuladviku eestkõneleja Jürgen Ligi konstateerib, et vasakpoolsus pole hea uudis majandusele. Prantsusmaa rahanduses ja finantsmaailmas ei muutu aga midagi. Muutuvad vaid väärtushinnangud ja mõttemaailm. Raha tuulde loopimisega ei tasu üldsust hirmutada.

Parempoolsed pole kokkuhoidlikumad. Eesti parempoolsed hiilgavad ressursside tuulde loopimisega. Neid pole võimalik üle trumbata. Aastaga riigieelarve kulutuste veerandi võrra kasvatamise peale normaalne mõtlemisega inimene lihtsalt ei tule. 

Väide justkui ettevõtjatele rahaliste kingituste tegemine väetaks elanike sotsiaalsetest tagatistest majanduskeskkonda viljakamalt, pole (praegustes makroökonoomilistes tingimustes) tõsiselt võetav. Tööpuudus on kõrge, toimetulekuraskustes leibkondade hulk suur. Eesti majanduskasv oleks stabiilsem ja elujõulisem, kui struktuurifondide rahadest osa suunata sotsiaalsete tagatiste tõstmiseks. Lähenemine on küll vasakpoolne, kuid see-eest ettevõtluskeskkonda väetav.

Tasakaalustatud majanduskasvu suurimaks takistuseks on nõrk sisetarbimine. Kui meid ei külastaks suure rahakotiga hõimuveljed, peaksid paljud kohalikud ettevõtjad pillid kotti pakkima. 

Ettevõtete valikuline toetamine on raha tuulde loopimine. AS Ilmarine`le eraldati (ligi) miljard eurot. Pankrott lükkus edasi, kuid ei jäänud tulemata. Oli sellel mõtet? Sotsiaalsete toetuste korral oleks tarbimise kaudu miljard ettevõtete vahel jagunenud, osa maksudena (käibemaks, aktsiisid) riigikassasse tagasi tulnud.

Parempoolsed hirmutavad vasakpoolsetega, vasakpoolsed parempoolsetega. Karta ei tule kumbagi. Karta tuleb vaid ebaausaid ja enesekeskseid poliitikuid. 

No comments:

Post a Comment