Thursday, April 5, 2012

Sookvootidel puudub põhjendus



Teisipäevase telesaate „Vabariigi kodanikud“ targa olekuga külalised rõhutasid sookvootide olulisust. Nende arvates tulenevad paljud probleemid Eestis naisotsustajate vähesusest, mitte valimisseadusest ja erakondade rahastamisest.

Nende arvates tooksid sookvoodid probleemidele lahenduse, kuna need võimaldavad naiskandidaatidel erakondade valimisnimekirjades paremaid positsioone saavutada, mistõttu neid valimistel märgatakse ja valitakse.

Lähenemisel puudub aga põhjendus. Protsesside mõjutamiseks pühendutakse põhjustele, mitte tagajärgedele. Probleemid ei tulene naisjuhtide ja otsustajate vähesusest, vaid valimisnimekirjadest, mis enne valimisi selektsiooni ära teevad.

Kui eesmärgiks on üldine heaolu, siis tuleb sookvootidele asemel nõuda valimisseaduse muutmist. Väikese seltskonna tahte asemel peab realiseeruma üldsuse tahe. Eesmärgiks ei tule seada naiste rohkuse, vaid demokraatia ja valija tahte.

Ühiskond on ülereguleeritud. Kohati tundub, et isiklikul tasandil ei saagi enam otsuseid langetada. Kõik oleks justkui käskude ja keeldudega paika pandud. Isegi riigikogu isikkoosseis komplekteeritakse valimisnimekirjadega.

Ühiskond on ülereguleeritud, mäe otsast tuleb paragrahve aga nagu Vändrast saelaudu.

No comments:

Post a Comment