Wednesday, April 25, 2012

Kerjusekettidest vabanemiseks tuleb muuta rõhuasetusi



EPL: 2011. aastal oli Soome SKT elaniku kohta meie omast kolm korda suurem (1995. aastal kümme korda). Kui edaspidi vahet aastas kahe–kolme protsendi võrra väiksemaks nõeluda, jõuame Soomega sarnase tulude tasemeni 2050.–2060. aastateks. Kiiremast vahe vähendamisest unistada võib, aga jäädes maa peale – see ei ole eriti reaalne.

Maksuametitele esitatud deklaratsioonide andmetel oli eestlaste keskmine palk 2010. aastal soomlastest 4,9 korda väiksem. Sotsiaalsed tagatised olid seitse korda lahjemad. 

Oletame, et eestlaste reaalsissetulekud kasvavadki soomlastest 2-3 % kiiremini (mis pole loogiline, meie hinnakasv on kiirem), siis ei piisaks elujärgede võrdsustamiseks ka sajast aastast.

Sisemajanduse kogutoodangutega hämamisel ja nende jõukusele taandamisel puudub mõte. See küll lohutab, kuid ei innusta rõhuasetusi muutma. SKT kasvuga suurenevad välismaalaste taskusse minevad summad. Välismaalastele teenitud tulu ei tee eestlasi jõukamaks, selle tinglik elanike vahel jaotamine annab moonutatud kuvandi tegelikkusest. Kogutoodangute kõrvutamisel ei tasu unustada kvaliteeti.

Eesti ühiskonnakorraldust kaasajastamata pole elutasemete võrdsustumine võimalik. Üle võimete elamine ei luba kerjusekettidest vabaneda, elukeskkonda Maarjamaal parandada.

No comments:

Post a Comment