Friday, April 6, 2012

Maksusüsteem võiks alluda ühiskondlikule kokkuleppele



Üha sagedamini tsiteeritakse SDE võtmeisikute seisukohti. On ka põhjust – küsitluste järgi tõusti suurema toetusega erakonnaks.

Sotside üheks sõnumiks on progresseeruv (astmeline) tulumaks. Kui Eesti oleks demokraatlik riik (peale jääb enamuse tahe), siis kehtiks meil see juba ammu. Sellest oleks abi toimetulekuraskustes leibkondadele.

Astmeline tulumaks on õiglasem, kuid sellel on ka „agad“. Olulisemad „agadest“ on suur halduskulu ja surve maksukoormuse kasvule. Halduskulu kasv tuleb ametnike töökoormusest, maksukoormuse kasv sissetulekute kasvust. Viimane on paratamatus, kuna eestlaste palgad ei saa igavesti tühiseks jääda.

Pooldan progresseeruvat tulumaksusüsteemi, kuna see on õiglasem. Vastu olen aga seetõttu, et sellega kaasneb üldine maksukoormuse kasv, mis pärsib sisetarbimist ja majanduskasvu.

Maksusüsteem võiks alluda ühiskondlikule kokkuleppele. Väikese seltskonna tahtest selle säilitamiseks või muutmiseks ei tohiks piisata. Kuna see nii ole, siis kogubki Eesti maksusüsteem makse sealt, kust seda ei tohiks teha, kogumata jätab aga sealt, kus selleks on võimalusi.

No comments:

Post a Comment