Friday, April 27, 2012

Lahendused sõltuvad olukorra tõsidusest



Probleemide teadvustamine on pool võitu. Nende teadvustamise algstaadiumis pole otstarbekas lahendusi pakkuda, veel vähem neid probleemi tõstatanutelt nõuda. 

Lahendused sõltuvad olukorra tõsidusest. Optimaalse lahenduse leidmine tingimustes, kus selles ei orienteeruta, pole võimalik. Neid on alati enam kui üks – on kiiremini teostatavaid ja aeganõudvamaid, on ressursimahukamaid ja odavamaid. Õige leidmine pole keeruline, keerulisem ja aeganõudvam on eelistustes selgusele jõudmine.

Eestis on kombeks aga lahendusi nõuda probleemide teadvustamise algstaadiumis. Arvatavasti tuleneb see sellest, et siis on lihtsam neid olematuks teha, lahendeid aga lihtsam kritiseerida. 

Eriti maialt harrastavad antud lähenemist võimuesindajad. Tagasihoidlikumad pole meedia ohjajad, kes oma lähenemistega on suutnud eetilised väärtushinnangud Eestis peapeale pöörata. Seisukohtade vägivaldne selekteerimine, nendega manipuleerimine on teinud kultuurrahvast metslased, kes isikliku heaolu nimel on valmis kõigeks – isegi kaaslaste alandamiseks ja petmiseks.

Lahendused (ja seisukohad) sõltuvad olukorra tõsidusest. Selleks, et viimast paremini teadvustada tuleb probleemidesse süüvida, nende üle arutleda, lähenemised selgeks vaielda. Lahenduste pakkumisega aga oodata. Vastasel korral jäävad probleemid teadvustamata, parimad lahendused leidmata.

Minu silmis pole meedias „ekspertideks“ tituleeritud seltsimeeste seisukohad tõsiselt võetavad. Nende lahenduste esitamise agressiivsus ja kallutatus (mingi seltskonna huvide eest seismine) näitab, et tegemist pole ekspertidega, vaid isiklike seisukohtade pealesurujatega. Seekordne Indrek Neiveldi kirjutis oli teist masti.
Indrek Neivelt:
Arvestades meie mõneaastast paigaltammumist, tuleks endale tunnistada, et senised poliitikad ja võtted enam ei tööta. Õigemini: nad töötavad praegusel tasemel, aga nad ei ole piisavad, et tagada arengut. Mida siis teha? Siin pole lihtsaid ja üheseid lahendusi. Suur samm edasi oleks seegi, kui me suudaks endale tunnistada, et samasuguste meetoditega edasi ei arene ja vaja on muutusi. Küll siis leiame ka meetodid.
Ma loodan, et meil tekib sel teemal tõsine diskussioon ja et meie peaminister koos oma parteiaparaadiga ei tapa diskussiooni, nii nagu seda on viimastel aastatel tehtud.
http://majandus.delfi.ee/news/uudised/indrek-neivelt-ajakirjandust-jalgides-jaab-mulje-et-majandus-areneb-tormiliselt.d?id=64314753

No comments:

Post a Comment