Saturday, February 18, 2012

Vallavanemate parteistumine on hea



Reformierakonnaga on otsustanud liituda Valgamaa Karula volikogu esimees Mart Vanags, Tartumaa Laeva vallavanem Maris Aleksašin ja Lääne-Virumaa Rägevere vallavanem Mati Ulm. Omavalitsusjuhtidest on erakonnaga viimastel kuudel liitunud veel Saaremaa Pöide vallavanem Jüri Linde, Põlvamaa Mooste vallavanem Ülo Needo, Läänemaa Lihula vallavanem Riho Erismaa, Tartumaa Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev ja Lohusuu volikogu esimees Toivo Kivi, teatas erakond.
http://www.postimees.ee/743968/vallajuhid-astuvad-ribu-rada-reformierakonda/

Minu arvates on hea, kui vallavanemad erakondadega liituvad. Teostub mingigi kontroll kohalike maffiate üle.

Vallavanemad peaksid olema rahvamehed. Rahva usaldus ja austus peaks olema ametikohale asumise eelduseks. Nii see paraku pole. Pannakse nad ju paika kohalike (väikesearvuliste) grupeeringute poolt.

Et mitte üldsõnaliseks jääda toon näite koduvallast (mille volikogusse mul on au kuuluda), kus vallavanemaks on inimene, keda rahvas isegi volikogusse ei valinud. Vallavanemal puudub rahva usaldus. Väita, et tegemist on rahvamehega, oleks liiast.

Omavalitsuse rolli ühiskonnakorralduses ei tasu üle hinnata. Soomes kavandatakse nende 80 protsendist vähendamist (336-lt 66-70-le). Üksnes sellisele mõttele tulemine viitab , et tegemist on dubleeriva üksusega.

Arvamus, et omavalitsused tegelevad justkui haridusega, teede korrashoiuga, sotsiaalhooldega, ehitusega ja muu sarnase tegevusega, on eksitav. Mainituga tegelevad muud üksused (erasektor), omavalitsused vaid otsustavad, kellelt tööd tellitakse, kelle arveid makstakse.

Soomes on omavalitsusi 336, Eestis 227 (siseministeerium 2009). Arvud on võrreldavates suurusjärkudes, pindalade erinevus pea 10 kordne (338 430 km2 / 45 227 km2), elanike arvus 4 kordne.

Vallavanemate koalitsioonierakondadesse astumine on „omavalitsuste“ edasiseks eksistentsiks vajalik, pealegi pooltele kasulik - tagatakse võimuruum diktatuuridele.

No comments:

Post a Comment