Tuesday, February 28, 2012

Palgatasemed kõikjal langesid, maksukogujatel tõusis



Eesti Energia kontserni majanduslik lisandväärtus (EVA) oli eelmisel majandusaastal 34,1 miljonit eurot. Majanduslik lisandväärtus võrdleb ettevõtte ärikasumit ettevõttesse investeeritud kapitali mahu ja hinnaga. EVA on positiivne, kui investeeritud kapitali tootlus on kapitali hinnast kõrgem.
http://majandus.delfi.ee/news/uudised/eesti-energia-tootis-mullu-lisandvaartust-34-miljonit-eurot.d?id=63987027

Monopoolsete ettevõtete perioodiliste lisandväärtuste ja teiste tulemusnäitajate võrdlemine ei anna nende efektiivsusest ega töökollektiivi ponnistustest ülevaadet.

Juhtida ettevõtet, millele rahavood on tagatud, pole keeruline.

Tavaettevõtete suurimaks väljakutseks on müügi, rahavoogude ja muude tegevuste planeerimine ja juhtimine. Raha sissevoo tagamine on suurimaks murelapseks. Monopoolsetes ettevõtetes sellist probleemi pole. Pole vaja isegi vaeva näha kasumi teenimisega – hakkab puudu tulema, nõuad lisa.

Seetõttu on ka EE ja teiste riiklike ettevõtete juhtkondadele tehtavad suured kulutused põhjendamatud. Käibega seda põhjendada ei saa – see tuleb iseenesest.

2009. aastal maksis Eesti Energia AS riigile 1,36 miljardit krooni dividenditulu. 2010. majandusaasta aruande järgi kohustuti 2011. aastal maksma 877 miljoni krooni (56 050 516 eurot).

Eesti Energia ASl tuleb hindade tõstmiseks saada konkurentsiametilt luba. Selle saamine maksukogujatel (tegemist on varjatud maksustamisega) ei tohiks keeruline oll. Hinnatõusud kinnitavad, et see nii ka on. Mina sulle, sina mulle.

Keda huvitab, siis oli 2010. aastal Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive töötasu 2 458 397 krooni, 202 182 krooni (ligi 9 protsenti) enam kui aasta varem. Palgatasemed kõikjal langesid, maksukogujatel tõusis.

No comments:

Post a Comment