Sunday, February 26, 2012

Töökohad tulevad klassikalisest ettevõlusest



USA võib peagi klassikalist ettevõtlust (põhineb investeeringutel põhivarasse ja töökohtade) hakata muule ettevõtlusele eelistama. Arutelud käivad juba selle üle, kuidas tootmisettevõtetele teistest soodsamat maksukeskkonda luua.

Töötus on langustrendis, vaatamata sellel otsitakse uusi lahendusi. USA töötus (national unemployment rate) oli jaanuaris 8,3 protsenti. Eestis oli (Eurostati andmetel) see oktoobris 11,3 protsenti ( EL keskmine 10,3%). Registreeritute töötute määr (töötukassat külastajate arvul põhinev) oli samal 7,2 protsenti, jaanuaris juba 7,7 protsenti.

Paljud eestlased kiruvad ookeanitagust suurriiki, mina aga imetlen. Kohati tundub, et kõik, mida ameeriklased teevad, on õige. Seda muidugi oma kodanike kontekstist lähtudes.

Eestis tuleks samuti ilusalongidele, kauplustele ja teistele teenindusettevõtetele hakata eelistama klassikalist ettevõtlust, mis põhineb stabiilsetel töökohtadel ja konverteeritava lisaväärtuse tootmisel. Kui seda ei saa muud moodi teha, siis vähemalt alustavatele ettevõtete suuremate toetussummade eraldamisega.

No comments:

Post a Comment