Friday, February 10, 2012

Omavalitsusi ei eksisteeri




EPL, Taavi Aas kirjutab:
Millega tegelevad Eestis maavalitsused? Planeerimistegevuse, ühiskondliku transpordi ja ka näiteks gümnaasiumihariduse korraldamisega. Sisuliselt on nad taandunud valitsuse korrespondendipunktideks maakondades. Väheste säilinud ülesannete hulgas loetletakse veel registreerimisi, korraldamisi, nõustamisi ja jagamisi. Groteskse, kuid maavalitsuste funktsioonidele iseloomuliku üksiknähtusena nimetab näiteks Tartu Maavalitsus oma kodulehel ka aineolümpiaadide korraldamist ja laulupeo ettevalmistustöid. Ükski nimetatud funktsioonidest ei jääks ka maavalitsusteta korraldamata.
http://www.epl.ee/news/online/taavi-aas-maavalitsused-on-muutunud-kasutuks.d?id=63901421

Olgem ausad, ega neist omavalitsustestki palju kasu pole. Arvamus, et omavalitsused tegelevad justkui haridusega, teede korrashoiuga, sotsiaalhooldega, ehitusega ja muu sarnase tegevusega, on eksitav. Mainituga tegelevad muud üksused (erasektor), omavalitsused vaid otsustavad, kellelt mainitud tööd tellitakse, kelle arveid makstakse.

Palju ei eksigi, kui väita, et omavalitsusi ei eksisteeri. Eksisteerivad rahvasaadikute täitevkomiteede rudimendid, mis tegelevad iseendaga. Võimuladvikud naudivad sellist segadust, meisterdavad jokkidest üha võimsamat kaitsemüüri.

Eesti vajaks hädasti haldusstruktuuri reformimist. Ülemnõukogu ja rahvasaadikute täitevkomiteede rudimentide funktsionäärid ja keskvalitsuse võimuladvik hoiavad oma privileegidest aga kümne küünega kinni. Seltsimeeste võimu- ja kasuahnus ei võimalda ka ülejäänute elujärge parandada.

Soomes kavandatakse 336 omavalitsusest alles jätta vaid 66-70 (vähenemine 80%). Meie ei saa isegi mõnekordse vähendamisega hakkama.

Siseministeeriumi andmetel oli 2009. aastal Eestis 227 omavalitsust.

No comments:

Post a Comment