Sunday, February 5, 2012

Politoloogid söövad samuti leiba



Politoloog Rein Toomla arvutas Postimehe palvel rahvusvaheliselt kasutatava metoodika abil välja, kas sotsiaaldemokraatide värske manifest projekt on nende mulluse valimisprogrammiga võrreldes parem- või vasakpoolsem.
«SDE manifesti projekti praegune sõnastus viitab sellele, et erakond hakkab aastataguse valimisplatvormiga võrreldes liikuma veidi vasakule,» rääkis Toomla.
«Kui 10-pallisel skaalal, kus skaala keskpunkt asub 5,5 kohal, oli erakonna arusaamade kohaks aastapäevad tagasi 5,2, siis selles dokumendis asutakse positsioonil 4,8,» tõi ta välja.

http://www.postimees.ee/727774/toomla-manifest-nihutab-sotsid-senisest-vasakpoolsemaks/?t=742#l

Erakondade tegevused ei põhine ideoloogial, vaid isiklikel ambitsioonidel. Seda kinnitavad nii valimislubadused kui ka erakondade programmid.

Erakondade programmid ei võimalda nende paigutust poliitilisel maastikul määratleda, kuna need pole kirjutatud teostamiseks (lähenemised on vastuolulised), vaid toetajaskonna meelitamiseks. Pole neis paigas ei eelistused (nt kas olulisem on valitsuskuludeks tehtav maksutõstmine või elanike sotsiaalne turvalisus) ega (tulemuslikkuse) mõõdikud.

Politoloogid soovivad teenida leiba, mis on ka mõistetav. Seetõttu on mõistetavad ka nende lähenemised. Kui nad räägiksid nii nagu asjad tegelikkuses on, siis jääksid nad leivata - nende sõnumeid ei avaldataks, nad ise tehtaks (propagandamasina poolt) naerualusteks. Kelle käes on võim, selle käes on ka raha. Erakondade poolusteks jagamine ja spekuleerimine toob aga leiva lauale.

No comments:

Post a Comment