Sunday, February 12, 2012

Ansip ja Savisaar on tagajärg



Keskerakonna esimehe mustamise loosungitega oleme harjunud. Seda on teinud kõik, kellele ruupor antakse.

Savisaare kõrvale on tõusnud teine kirutav staar – rahulolematuselaine reformierakonna esimehe ja peaministri isikuga võtab tormi mõõte.

11. veebruari ACTA vastast (Tallinnas ja Tartus) rahvarohket protesti võib nimetada ka Andrus Ansipi vastaseks väljaastumiseks. ACTAst on Eestis olulisemaid probleeme. Väljaastumine ei tulenenud niivõrd mainitud seadusesättest, kuivõrd sellest, kuidas peaminister üldsusega suhtleb, kodanike seisukohtadega arvestab, nende huvide eest seisab.

Savisaar ja Ansip toimivad sümbioosis. Omavaheline vastandumine võimaldab üldsuse emotsioonidel mängida, võimuks olulist häälesaaki koguda.

Mainitud autokraatide suunas sõrme vibutamisel puudub aga mõte, pihtide vahele tuleks valimisseadus haarata. Probleemid Eestis ei tulene isikutest, vaid keskkonnast (seaduskeskkonnast kujundatud väärtushinnangutest).

Kõigis meis on peidus mõrtsuka, petise ja varga alge, mis ekstreemsetes tingimustes avalduvad. Autokraatisuse avaldumiseks pole ekstreemset keskkonda vaja, piisab soosivast seaduskeskkonnast.

Meie ebaõnnestumistes (kellegi jaoks ka õnnestumistes) pole süüdi Ansip ega Savisaar, vaid väärtushinnangud, mida aastakümnete jooksul oleme seadustesse vorpinud ja kultuurikeskkonda külvanud.

Savisaar ja Ansip ihaldavad aupaistet ja võimu, ihaldavad isiklikku materiaalset heaolu. Seda ihaldavad aga kõik poliitikud. Patuoinaste tagasiastumine annab vaid hetkeks tunda, peagi on uued kloonid valmis.

Ansip ja Savisaar on tagajärg, mitte põhjus. Põhjus peitub valimisseaduses ja erakondade rahastamises, mida muutmata savisaartest ja ansipitest ei vabane.

Ühiskonnakorralduses tuleks demokraatlikud põhimõtted taas ausse tõsta. Valitud peavad esindama riiki ja tavakodanikke, mitte iseennast ja suvalisi grupeeringuid (nt erakondi). Valitsemine (sh riigieelarve) ei tohiks eesmärgiks jääda, see peab vahendi staatusesse taanduma. Võimude lahusus (ministrid alluvad riigikoguliikmetele, mitte vastupidi) tuleb toimima saada.

No comments:

Post a Comment