Thursday, February 2, 2012

Eestlaste eluaseme omamise võimekus kinnitab majanduskasvu nõrkust



Kui aastal 2006 läks kohtutäiturite kontrolli all müüki ja enampakkumistele 198 hüpoteegiga tagatud nõuet, siis alates 2009. aastast on see näitaja püsinud 2200-2300 juures. Sundmüüki jõudnud kinnisvara hulk on seega kolme aastaga enam kui kümnekordistunud.
http://majandus.delfi.ee/news/kinnisvara/kohtutaiturid-aasta-jooksul-laheb-haamri-alla-2300-kodu.d?id=63857914

Eestis loendati 2010. aastal 653,6 tuhat eluaset (2009. aastal 629,2 tuhat). Seega võib väita, et 2009. aastast on igal aastal 0,35 protsenti eestlaste eluasemetest kohtutäiturite kaudu sundmüüki pandud. Kogu sundmüüki minevate eluasemete arv (koos kohtutäituriteta müügiga) on teadmata, kuid see peaks kordades kõrgem olema.

Majanduskasvu üle pole põhjust uhkustada. Kahekohalise languse järel pole tegemist suure kasvuga.

Inimeste eluaseme omamise võimekus kinnitab majanduskasvu nõrkust. Majanduskasv toetab eluaseme omamise võimekust. Paljud eestlased peavad aga kodudest loobuma.

Sisemajanduse kogutoodangu kasvu korral võimuladvik kiidab ennast taevani. Languse korral vastutust ei võeta – süüdlaseks tembeldatakse pangad ja maailmamajandus. Lühiajalise edu korral pigistatakse silm kinni selle ees, et teiste majanduskasv on küll madalam, kuid stabiilsem ja jätkusuutlikum, meie korvame aga varasemat kaotust. Kahekohalise SKT kukkumise tasategemiseks kulub praeguse tempo juures aastaid.

Arvestada tuleks ka sellega, et riikide võrdlusbaasid on erinevates kaalukategooriates. Madalamalt taseme juures saavutatud kasvu ei tasu võrrelda kõrgemalt tasemelt saavutatuga.

Võiksime tunnistada, et Eestil on ebaõnnestumisi õnnestumistest enam. Seda tegemata pole lootustki, et elukeskkond hakkaks paremaks muutuma. Enesekriitika paneb pürgima, rahulolu uinutab.

Eesti valitsus on olnud saamatu. Riik tagab kodanikele Eurotsooni kesisemaid sotsiaalseid tagatisi, (reaal)sissetulekute poolest jääme teistele kordades alla. Ühiskonnas vohav ebaõiglus paneb kaasmaalasi kodumaalt põgenema. Emapalgast ei piisa elukeskkonna eelistamiseks, sellest ei piisa eestluse järjepidevuse tagamiseks. Turvaline elukeskkond eeldab enamat.

No comments:

Post a Comment