Friday, February 3, 2012

Rahvaloendus on üks näide ühisvahendite ebaefektiivsest kasutamisest



Eesti rahvaloendus maksab 18,9 miljonit eurot, Lätil 7,9 ja Leedul 8,7 miljonit. Seega kolmest riigist väikseima Eesti rahvaloendus maksab rohkem kui Läti ja Leedu loendus kokku.
Kui aga arvesse võtta kolme riigi elanikkonda, tuleb Eesti loenduse kulu ühe elaniku kohta võrreldes Läti-Leeduga veelgi muljetavaldavam. Arvestades, et Eestis on 1,3 miljonit elanikku, maksab ühe Eesti elaniku ülelugemine 14,5 eurot, samas kui Läti (u 2 miljonit elanikku) ja Leedu ( u 3 miljonit) elanikud said loetud vastavalt 4,1 ja 2,6 euroga.

http://www.ohtuleht.ee/462776

Esialgsetel andmetel osales e-loendusel 815 467 inimeste. Suurem osa (62% arvestuslikust rahvaarvust) loendatavatest loendas ennast ise.

Huvitav oleks teada, millele rahvaloendusele eraldatud 18,9 miljonit eurot kulutatakse? Tegemist on siiski üüratu summaga.

Kui nüüd ühiskonnas toimivaid väärtushinnanguid arvestada, siis polegi rahvaloendusele eraldatud vahendite ebaefektiivne kasutamine üllatav. Kõik laristavad. Naaberriigid on rahvaarvult kui ka pindalalt Eestist suuremad, presidendiprouale teeme Baltimaade kõrgemaid kulutusi. Laristamisega paistavad silma riigikogulased, erakonnad ja paljud teised ühiskassast finantseeritavate institutsioonide esindajad.

Rahvaloendusele kulutatavast pea 20 miljonist eurost on ikkagi kahju. Selle eest oleks saanud midagi ühiskonnale kasulikku korda saata.

Rahvaloendusele heldelt eraldatud summade rohkus kinnitab, et Eesti probleemiks ei ole finantsvahendite puudus, vaid nende ebaefektiivne kasutamine.

Rahvaloenduse juurde tagasi tulles tuleb mainida, et vaatamata suurtele kulutustele, pole saadav tulem adekvaatne. E-loendus ei võimalda eestimaalaste arvu selgitada, kuna paljud pole huvitatud mujal elamist kajastama. Põhjuseid on erinevaid. Üks neist on näiteks see, et välismaal elavatele eestlastele ei maksta pensioni. Seadustest tulenevalt on vanaduspensioni saamise õigus vaid:
- Eesti alalisel elanikul;
- tähtajalise elamisloa või elamisõiguse alusel Eestis elaval välismaalasel.

Hinna ja kvaliteedi suhe pole oluline üksnes vabaturul kaubeldavatele kaupadele, vaid ka riiklikele tegemistele. Rahvaloendusel pole hinna ja kvaliteedi suhe paigas - hind on kõrge, kvaliteet madal.

No comments:

Post a Comment