Sunday, January 1, 2012

Vabadus seostub valikuvõimalustega



Presidendi uusaastakõne:
Hea Eesti rahvas.
Täna õhtul ja praegusel tunnil – kui üks aasta murdub teiseks, kui miski kaob ja miski on tulemas – on vägagi paslik tõdeda: nüüd, oma uue vabaduse kahekümnendal aastal, oleme tõesti saanud täiskasvanuks. Eelkõige suhtes sellega, mis meid ümbritseb.
Saagem nüüd ka täiskasvanute maailma osaks. Tasakaalukalt ja arukalt. Enda väärtust ja saavutusi lugupidamisega hinnates. Mõistkem, et meie vabadus, see valgemast valge laev, mida ootasime noodsamad 700 ja pärast veel 50 aastat, on ka vabadus minna, vabalt minna, kuhu tahes.

http://arvamus.postimees.ee/687444/ilves-tuleb-hoida-kinni-sellest-mis-on-oige-ja-pusiv/

Vabadus seostub valikuvõimalustega.

Suuremal osal eestlastest puuduvad selleks vajalikud finantsvahendid. Isegi kodumaalt põgenemiseks tuleb krõbisevat omada.

Poliitiline eliit on eestlaste valikud ärastatud - diktaat (öeldakse, mida tuleb teha) on ahistav, kodanike vabadusi piirav.

Väikerahvana võiksime ühiselt otsuseid langetada, üksteise vastu enam lugupidamist näidata.

Käskude, keeldudega ja hinnangute pealesurumisega kaugele ei jõua.

Oluline pole niivõrd see, mida me otsustame, vaid see kuidas seda teeme. Võiksime koos otsustada, koos ka vastutada.

See kui väike seltskond otsustab ja keegi ei vastuta, süvendab segadust, triivib arenguid kaosesse. Usk, lootus ja armastus on jõud, mis murrab ebaõnnestumiste ka kõige jõulisema lüli. Poliitiline kultuuritus, mida Eestis praktiseeritakse, õhutab vastandumist ja vaenu.

Head Uut Aastat!

No comments:

Post a Comment