Tuesday, January 3, 2012

Suurriikide matkimine pole põhjendatud



Delfi kirjutab, et riigilt palka saavad inimesed peavad palgatõusu saamiseks oma CVd puhtaks kloppima ja erasektorisse minema, sest palgafondi maht avalikus sektoris on kavas külmutada aasta 2016. lõpuni.

Tulekahi on mõttekas lõpuni kustutada, vastasel korral tekkivad sütest uued leegid. Aeg oleks pisiriigile taskukohasemale haldusstruktuuri loomisele mõelda.

Suurriikide struktuuride matkimine on viinud tavakodanikud täbarasse olukorda. Kesistest sissetulekutest (sh sotsiaalne turvalisus) ja kõrgest reaalsest maksukoormusest tulenevalt on paljud toimetulekuraskustes.

Pole siis imestada, et isegi koolijütsid unistavad kodumaa tolmu jalgadelt pühkimisest.

Valitsemissektori koomale tõmbamisel jääks rohkem seemet, mida (viljakamale pinnasele) külvata, kasvaks suurem saak, mida lõigata.

Oponendid võivad küsida, kui suur oleks kokkuhoid, kui haldusstruktuuri mainitud kujul koomale tõmmata. Selliselt ei saa aga küsimuse püstitusele läheneda. Tulem ei sõltu üksnes üksuste arvust vaid ka sisenditest.

Pealegi ei koosne kulud üksnes otsestest kulutustest, vaid ka kaudsetest. Palgakulu on osa kulutustest. Tegemist pole suurima kuluga.

Eesti riigi kulutuste kokkuviimine pole lihtne. Aruandlus on segane, palju on salastatust. DASA on üks näidetest, kuidas ministeeriumi arvelt rahad erakondadele võivad liikuda. Loendamatust arvust nõunikest (kes pole kursis isegi oma tööülesannetega) kuuleme iga päev. Tegemata kulu on tulu, saamata jäänud tulu on kulu.

Ühiskonnakorraldusele ei tuleks läheneda niivõrd rahalisest (sellega hämatakse), kuivõrd põhimõttelisest aspektist.

Kui millestki on puudu, siis tuleb millestki loobuda. Kui peame riigi olulisemaks ülesandeks kodanikele parema elukeskkonna loomise, siis pole (suhteliselt) võimast valitsussektorit vaja. Maalil või Juhanil pole vahet, kas Eestis on 12 ministeeriumi või 6, kas on 24 ametit või 12.

Ma teadvustan väga hästi, et paljudele toob valitsussektori institutsioonide pinkide nühkimine toidu lauale, kuid see pole põhjendus nende vohamisele. Ühiskonnale oleks odavam inimesed koju lasta ja tasu aga niisama maksta.

Ministeeriumides tehakse paljuski mõttetut tööd. Igasugused arengukavad, seadusemuudatused, aruandlused ei tee ühiskonnaliikmeid õnnelikumaks.

No comments:

Post a Comment