Monday, January 23, 2012

Probleemid ei tulene isikutest



PM kirjutab:
Nagu aasate eest, nii ei oska Savisaar nüüdki õigel ajal võimust lahti lasta ja jääb võimalusest ilma, mida loobumine pakub, kirjutab kolumnist Kalle Muuli.

Kuna tegemist on tasulise looga, siis edasi ma lugema ei hakanud. Esimene lause paneb paika ülejäänus öeldava. Mulle meeldiks, kui isikulise arutelu asemel toimuks arutelu põhimõtete üle. Oluline pole kui üldsegi see, miks Savisaar tagasi ei astu, vaid see, miks üldsus ei saa autokraate tagasi kutsuda.

Põhimõttelistele lähenemistele isikuomaduste lahkamise eelistamine paneb mind käsi laiutama. Probleemid ei tulene ju niivõrd isikutest, kuivõrd keskkonnast (antud kontekstis seaduskeskkond).

Kõigis meis peitub mõrtsuka, petise ja varga alge, mille ekstreemsed tingimused avaksid. Autokraatisuse avanemiseks pole isegi ekstreemset keskkonda vaja, piisab soosivast seaduskeskkonnast.

Meie ebaõnnestumistes pole süüdi Savisaar ega Ansip, vaid väärtushinnangud, mida poliitiline eliit on aastakümnete jooksul kultuurikeskkonda külvanud ja seaduskeskkonda vorpinud. Savisaar ja Ansip ihaldavad au, kuulsust, isiklikku materiaalset heaolu, kuid kes seda ei ihaldaks. Lähenemine pole põhjus, vaid tagajärg. Põhjus peitub valimisseaduses ja erakondade rahastamises, mida muutmata savisaartest ja ansipitest vabaneda pole võimalik. Ühtedest vabanemisel tekivad kohe uued, kes elu taas põrguks muudavad.

Isikuomaduste lahkamine pole konstruktiivne tegevus. See õhutab vaid viha ja vaenu, soosib vastanduvate grupeeringute teket, hajutab tähelepanu tegelikelt probleemidelt.

Demokraatlikud põhimõtted ühiskonnakorralduses vajaksid ausse tõstmist. Riigi tasandil tuleb esindada elanikkonda, mitte grupeeringuid (sh erakonda). Riigivõlast olulisemaks tuleb pidada koguvõlga (ühine võlakoormus). Valitsemine (sh riigieelarve) pole eesmärk, vaid vahend. Demokraatia alustalaks on võimude lahusus (ministrid alluvad riigikoguliikmetele, mitte vastupidi), valitsuse ülemvõim on omane diktatuurile.

Arutelud ühiskonnas võiksid konstruktiivsemaks muutuda, üksteise puudustele vihjamine negatiivseid tendentse ei murra.

No comments:

Post a Comment