Tuesday, January 10, 2012

On olemas vale, häbematu vale ja statistika



Detsembris jätkus registreeritud töötute arvu kasv, kuid võrreldes novembriga oli kasv väiksem. Aasta lõpus oli töötuna arvel 47 405 inimest ehk 7,3 protsenti 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust.
Võrreldes 2010. aasta lõpuga on registreeritud töötute arv vähenenud 27 protsendi võrra ja registreeritud töötuse määr on langenud 10,1 protsendilt 7,3 protsendile.
http://www.epl.ee/news/online/2011-aasta-lopus-oli-eestis-registreeritud-tootus-73.d?id=63756174

Statistilistel andmetel ei tasu lasta eksitada. Metoodilised võtted või võrreldamatu võrdlusbaasi kasutamine viivad valedele järeldustele. Oluline on eristada tegelikkust valest.

Tendentsid ühiskonnas ei kajastu statistilistes näitajates, vaid tegelikkuses.
Olukord riigis on ikka päris hull, kui kasvab nõudlus abipakikeste järel, kui paljud hülgavad kodumaa.

Kujutan juba ette, kuidas väitele reageerivad heal järjel olevad rahvasaadikud, kelle töötasu kasvas üksnes sellele aastal 246 euro võrra, kasvasid ka kuluhüvitised. Sissetulek ei sõltu ju tegelikkusest, vaid statistilisest näitajast.

On olemas ütlemine, et on olemas vale, häbematu vale ja statistika.

Statistiline töötus võetakse töötukassa registrist. Registreeritud töötus langeb ka siis, kui töötud muutuvad passiivsemaks või kui registreeritud lõpetavad ametiasutuse külastamise.

Isegi statistiline (keskmine) töötasu ei vasta tegelikkusele – viimane on madalam. Statistilise näitaja tuletamisel teisaldatakse osaline tööaeg täisajaks. Osalise tööajaga (see võidakse näidata ka miinimumtöötasu nõuda eiramise soovist) töötajate arv on aga üle 10%. Seadusest tulenevalt ei arvestata ka ületunde tegelikus mahus.

Muudatuste eelduseks on probleemide teadvustamine. Võimuladvik näeb aga vaid „edusamme“. Lähenemist soosib meie valimisseadus (tagab esindatuse) ja erakondade rahastamine (liikmeskonna arvamus pole oluline).

Rahvaloenduse läbiviimiseks kulutame 17-18 mln eurot, kuid tulemusega pole midagi peale hakata, kuna me ei saa teada, palju eestlasi elab kodumaal, palju mujal. Selline juba on meie statistika, mille eesmärgiks on tegelikkuse moonutamine, valitutele hea elujärje kindlustamine.

No comments:

Post a Comment