Monday, January 2, 2012

Selleks et müüa peab turul leiduma vaba raha



Tehnoloogiaettevõtja ja riskikapitalist Allan Martinson kirjutas Facebookis kõigile oma sõpradele uusaastasooviks, et nad looksid oma firma või osaleksid osanikuna mõnes ettevõtmises.
http://www.ohtuleht.ee/458401

Firmat on mõttekas luua vaid siis, kui toodangule või teenusele leidub piisavalt tarbijaid. Eesti turule orienteeritud ettevõtted (välja arvatud monopoolsed ettevõtted ja riigihangete „võitjad“) kiratsevad, kuna sisetarbimine on kasin. Eestlaste sissetulekud (sh sotsiaalsed tagatised) ei toeta kohaliku ettevõtluse teket. Ekspordile orienteerumine eeldab arengustaadiumis koduturul tegutsemist.

Selleks et midagi müüa peab turul leiduma vaba raha. Martinson arvab vist vastupidi – müümisega tekitatakse lisaraha. Mainitud lähenemine toimib üksiku firma tasandil, kuid mitte massilise firmade tekkimise tingimustes.

Suuremaid summasid liiguvad poliitikud. Igaühe ärieetika ei luba nendega saladiile sõlmida. Pealegi viiks see rahanduse veelgi suuremasse kaosesse. Niigi on kõik kõigile võlgu, katet aga pole.

Firmade loomise asemel tuleks olemasolevate ressursside (sh inimressurss) efektiivsemale kasutamisele pühenduda. Bürokraatiatõrjeta pole ettevõtete loomisest kasu – vähkkasvaja pistab ka kõige treenitumad lihased nahka.

No comments:

Post a Comment