Thursday, January 10, 2013

Saab ka eetikakoodeksita



EPL: Euroopa Nõukogu juures asuv korruptsioonivastane riikideühendus GRECO pakub eile avaldatud Eesti korruptsioonihinnangus tervet hulka asjalikke mõtteid, mida pole raske ellu viia ning mis suurendaksid poliitikute ja õigussüsteemi usaldusväärsust. Raporti järgi nõuab Eestis enim tähelepanu riigikogu liikmeid, prokuröre ja kohtunikke puudutav korruptsioonialane regulatsioon.
http://www.epl.ee/news/arvamus/juhtkiri-votta-tosiselt.d?id=65505002

Valimissüsteemi valijakesksemaks muutmata pole poliitikute sulitempudest pääsu. Isegi uute erakondade moodustamisest pole kasu, kuna kopeeritud strateegiatega ega kuuldud trummipõrinaga lahinguid ei võideta. 

Loota, et uued erakonnad on teistsuguse lähenemisega, on enesepetmine. Võimule saamise viis on ju endine. Eesti valimisfenomen põhineb esikolmikul. Erandid välja arvatud antakse hääl esikolmikule. Valimised pole isikupõhised, vaid parteikesksed. Valijad räägivad kaasa erakondade jõuvahekorra selgitamises, isikkoosseisu panevad paika partebürood. 

Eesti valimissüsteem ei soosi esindusdemokraatiat, sellest ka pinged, mis riigikogus vormistatud otsustega kaasnevad. Kui Riigikogu koosseisu pääsevad vaid võimuladvikutele lojaalsed inimesed, siis esindusdemokraatia ei toimi. 

Valimissüsteem võiks tagada võrdsed võimalused kõikidele kandidaatidele, valituks osutumine ei peaks sõltuma nimekirjalisest eelistusest, finantsvõimekusest ega väikeste seltskondade soovidest. Siis poleks ka riigikogulastele eetikakoodeksit tarvis.

No comments:

Post a Comment