Tuesday, January 15, 2013

Rahvakogu on mäng




EPL: Eestvedajad tunnevad puudust unikaalsetest ettepanekutest ja aktiivsetest kaasalööjatest. Internetiportaali rahvakogu.ee esimene nädal näitas, et inimesed on võimalust ise seadusloomes osaleda ja selleks ettepanekuid esitada igati tervitanud.
http://www.epl.ee/news/eesti/rahvakogu-esimene-toonadal-toi-vahe-uut.d?id=65530096


Rahvakogu on tore ettevõtmine, kuid tunnistagem, et tegemist on siiski mänguga, mille peale pole mõtet palju aega kulutada. Sellest ka rahva oodatust väiksem aktiivsus. Põhjus ei peitu inimestes, vaid keskkonnas. 

Poliitikud peaksid oma lähenemisi muutma – loobuma enesekesksusest ja dogmadest – siis lööksid inimesed ka aruteludel meelsamini kaasa.

Ettepanekuid tuleks ka (erapooletult) modereerida, kuna (erinevates sõnastustes) need korduvad, mis teeb nende lugemise aeganõudvaks ja tüütuks.

Kui Rahvakogu ettevõtmine ebaõnnestub, siis ei tasuks selles süüdistada kodanikke. Puudused peituvad süsteemis, kodanikelt oodataksegi vaid auru välja laskmist. 

Rahvakogul puudub väljund? Ettepanekud panevad otsustajad heal juhul muigama ja kukalt kratsima, kuid loota, et neid hakatakse ka seadustesse vormima oleks liiast. 

Kõigepealt tuleks muuta suhtumist ja võita kodanike usaldus, alles seejärel asuda arutelusid korraldama. Siis oleks põhjust inimestel oma seisukohad läbi mõelda ja need teistele mõistetavas keeles paberile panna. 

Praegu paistab linnukese kirja saamisega tegemist olevat.

No comments:

Post a Comment