Thursday, January 3, 2013

Külluslikku toidulauda nautiv inimene ei mõista näljast



Seisukohtade ja arvamuste kujunemise määrab mikrokeskkond, milles igapäevaselt toimetatakse. Interpretatsioonivõimekus kujundab kogemustest ja informatsioonist lähenemised. 

Elukeskkondade erinevused tekitavad mõistmatust. Külluslikku toidulauda nautiv inimene ei mõista näljast, mugavas kodus tudiv aga kodutut. 

Ühiskonnas vohav otsuste väärakus (erakondade rahastamine, valitute kuluhüvitised ja eripensionid, lastetoetuste ja emapalga ebaproportsionaalsus, sõjaliste kulutuste kasvatamine, kohmakas haldusstruktuur jne) tuleneb sellest, et eestlastest otsustajad elavad kodanikest erinevas maailmas, neile kohaldatakse teistsuguseid reegleid (kuluhüvitised, eripensionid, meelepärane rahastamine, soovide kohane seadusloome, soodsama hinnaga Volvod jne). Ka suhtlusring on neil teine. See koosneb suuresti lähedastest ja ambitsioonikatest parteibroileritest, kelle pead vaid ühes (noogutamise) suunas liiguvad. Kelle leiba sööd, selle pilli järgi tuleb tantsida.

Pole mingi ime, et Eestis langetatud otsused pole paljudele eestlastest meelepärased. Otsustajate arvates läheb Eestil hästi (rahandusministri arvates isegi väga hästi), paljud ei tule ots otsaga kokku.

Demokraatiapuudus rasib inimsuhteid, sellest tekkiv stress ei laasta üksnes vaimu, hävitustöö käib ka eestlaste füüsise kallal. Rahulolematute arv kasvab, inimesed lahkuvad mujale elama. 

Võrdse kohtlemise printsiibi austamise ja demokraatiale sügava kummarduse tegemise asemel jätkame (senistele lähenemistele) ülistuslaulu kirjutamist. Pehkinud pinnase krohvimisega kasvatame kulutusi, teeme toidulaua veelgi kasinamaks.  


No comments:

Post a Comment