Tuesday, November 20, 2012

Erakondade võrdne kohtlemine ei tee Eesti elukeskkonda paremaks




Ühe Eesti pisierakonna ambitsioonikas tegi ettepaneku (EPL lugejakiri) enam raha ka nende erakonnale eraldada. http://www.epl.ee/news/arvamus/lugejakiri-poliitikasse-konkurentsi-toomine-nouab-vaid-paari-seadusemuudatust.d?id=65287900
Tema arvates toovat see poliitilisele maastikule oodatud muudatusi.

Erakondade võrdsustamine aga ei tee Eesti elukeskkonda paremaks. Koosnevad need ju variisikutest, võim erakondades (nagu riigiski) on tühiste seltskondade poolt kaaperdatud. Konkurentsi tihendamiseks tuleks süüdata roheline tuli kodanukualgatuslikele valimisliitudele. 

Erakondade võrdsustamine kultuuritust ei kaota, kuna nende tegevused ei põhine ideoloogiatel, vaid isiklikul saamal. Nende programmid pole kirjutatud ellu viimiseks (lähenemised on vastuolulised), vaid toetajaskonna meelitamiseks. Pole neis paigas eelistused (mis on programmis olulisem, mis vähem olulisem - nt kas olulisem on valitsuskuludeks tehtav maksutõstmine või elanike sotsiaalne turvalisus) ega tulemuslikkuse mõõdikud. 

EER (Erakond Eestimaa Rohelised) programmi loe kui muinasjuttu, kuid (endise riigikogu) fraktsiooni liikmed (erakonna võtmeisikud) käitusid teisiti. Sellistel ei tohiks asja olla esinduskojas. 

EER programmis on aukohal osalusdemokraatia, eestkõnelejate tegevus paigutub aga demokraatia halvimate näidete hulka. Isegi kaaslasi ei osata kuulata, rääkimata siis valitavate organite komplekteerimisega kavaldamistest.

Ma ei nõustu väitega justkui suuremate rahasummade eraldamised pisierakondadele võimaldaksid kultuuritust Eestis murda. Usaldus erakondade vastu on niivõrd tühine, et see seab kahtluse alla nende eksistentsi vajalikkuse. Neile eraldatavaid summasid saaks üldsuse huvides kasutada. Nälgivaid lapsi on Eestis niigi palju.

No comments:

Post a Comment