Thursday, November 29, 2012

Aastaga on palgaootused langenud, kuid ületavad endiselt võimalusi



Küsitlused kinnitavad, et Eesti noorte netopalganõudeks on 693-eurot. Noormeeste ootused on kõrgemad, neidudel madalamad - 768 eurot ja 618 eurot. http://www.juhtimine.ee/1056382/noored-asuksid-toole-693-eurose-palga-eest

Aastaga on palgaootused langenud (varem oli 962.-), kuid ületavad endiselt võimalusi (st keskmist palgataset). Unustada ei tasu ka seda, et algaja väärtus on kogenud töötaja omast madalam.

Eesti mediaanväljamakse (summa, millest suuremad ja madalamad väljamaksed on võrdselt) Maksu- ja tolliameti andmetel oli kolmandas kvartalis 591 eurot. Selle kõrvutamine ootustega näitab, et neidudel ei tohiks palganõudele vastava töökoha leidmine olla Eestis raske, noormeestel aga küll. Keskmisest kolmandiku võrra kõrgema palga maksmine käib ühiskonnale üle jõu.

Kuidas teha nii, et hundid oleksid söönud ja lambad terved? Mida ette võtta, et noored ei lahkuks kodumaalt ja ei läheks mujale elama?

Lahendust pakuks avalik sektor. Sektori palgafondi suurendamise asemel annaks palgasaajate arvu vähendada. Palgasaajate nimistusse jätta vaid need, kes on ühiskonnale tõesti vajalikud. Tuhandete nõunikke, nõukoguliikmete, parteifunktsionääride ja paljude muude ühiskonnale mitte vajalike ametimeeste palga arvel annaks teiste palkasid kergitada. Kasvada võib küll mõnevõrra töötus, kuid peagi tekkivad lisaväärtust loovad töökohad. Loodus ju tühja kohta ei salli?

No comments:

Post a Comment