Wednesday, November 14, 2012

Eesti probleemid tulenevad sellest, et demokraatia ei toimi



Kaja Kallase arvates (Vabariigi Kodanikud) aitaks poliitilise kultuurituse selgroogu murda naiste edutamine. Lähenemine on mõistetav, kuid isiklike ambitsioonide asemel tuleks kõigepealt kõrvaldada kultuurituse põhjused, alles seejärel nendele pühenduda.
Saatsin talle järgneva sõnumi:

Hea Kaja Kallas,

Eesti probleemid ei tulene sellest, et riigikogus on vähe naisi, vaid sellest, et otsuste langetamine ei allu demokraatlikele põhimõtetele. Seadusandlik institutsioon riigis pole Riigikogu, vaid täitevvõim (erakondade võtmeisikud), kes variisikute (riigikogulased) kaudu oma tahet teostab. Eesti valimisseadus teeb Riigikogust tarbetu ja kulukas institutsiooni, mis tegeleb üksnes iseendaga ja valitsuskabineti tahte seadustamisega. Tegemist peaks olema elanike esindusega, on aga valitsuste käepikendus.

Esinduskoja isikkoosseisu määravad parteibürood (valitsused), kes panevad paika valimisnimikirjade järjestuse ja otsustavad isikute promomise üle. Valituks osutumine eeldab korralduste täitmist. Valimisnimekirjade järjestus ja ajupesuks saadavad hiigelsummad teevad valimised mõttetuks. Valijad saavad kaasa rääkida erakondade jõuvahekorra selgitamises, isikkoosseisu panevad paika partebürood.

Eesti valimisfenomen põhineb esikolmikul. Erandid välja arvatud antakse hääl esikolmikule. Olenemata isikutest. Valimised pole isikupõhised, vaid parteikesksed. Valijad räägivad kaasa erakondade jõuvahekorra selgitamises, isikkoosseisu panevad paika partebürood. Eesti valimissüsteem ei soosi esindusdemokraatiat, sellest ka pinged, mis riigikogus vormistatud otsustega kaasnevad. Kui Riigikogu koosseisu pääsevad vaid võimuladvikutele lojaalsed inimesed, siis esindusdemokraatia ei toimi.

Parimate soovidega,
Eugen Veges

No comments:

Post a Comment