Monday, February 25, 2013

President ei orienteeru demokraatia tähenduses



EPL: Toomas Hendrik Ilves: Teeme meie sajandaks aastapäevaks Eesti korda. Eesti riik on saavutanud 22 uue iseseisvuse aastaga nii palju, et me ei võrdle enam tänast päeva okupatsiooni või laulva revolutsiooniga. Me võrdleme end riikidega, kellele vabadus ja demokraatia on iseenesestmõistetav.
http://www.epl.ee/news/arvamus/toomas-hendrik-ilves-teeme-meie-sajandaks-aastapaevaks-eesti-korda.d?id=65729540

President Ilves kasutab Eesti ühiskonnakorralduse kirjeldamisel sõna „demokraatia“, mis näitab seda, et ta ei orienteeru selle tähenduses. Demokraatia toimib, kui kogukonnas langetatavad otsused vastavad enamuse tahtele. Kui need ei vasta, siis pole ka demokraatiat. Eestis puudub enamuse seisukohtadest ülevaade, rääkimata siis nende järgimisest. Sõnavabadusest üksi ei piisa, eriti veel siis, kui otsustajad kedagi ei kuula.

Demokraatliku ühiskonnakorralduse tingimustes poleks Eestis nii palju toimetulekuraskustes inimesi, kodanikud aga ei põgeneks kodumaalt. Kui otsused riigis põhinevad tühise seltskonna tahtel, siis ei saagi enamusel hästi minna. Küllusliku elu (teiste arvel) nautivad otsustajad ei hakka kunagi mõistma neid, kellel hambad suus mädanevad, kes ei suuda iseseisvalt meelepärast tööd/rakendust leida (seda ei tehta üksnes raha pärast), kes pole sarnaselt peaministrile võimelised eluaset soojustama.

Otsustusmehhanismi kaasajastamata (demokraatlikuks muutmata) jäävadki eestlaste rõõmud piirduma Euroopa Liidu eelarvest suurema tüki haukamisega ja muu sarnasega. Pole lootustki, et jätame Eesti riigina järeltulevatele põlvedele. Mis veelgi kurvem  – hävingule määrame ka keele ja kultuuri, mida esivanemad sajandeid arendasid ja hoidsid.

No comments:

Post a Comment