Thursday, February 21, 2013

Eesti perearstid pole võimelised haigusi ära tundma



EPL: Haige tahab parimat ravimit. PERH-i hematoloogi Edward Laane sõnul ei tohiks ravimi­poliitika patsiendi taga üksnes arve näha.
http://www.epl.ee/news/melu/haige-tahab-parimat-ravimit.d?id=65710756

Kui perearstid ei orienteeru haiguste kulgudes ega vii sümptoome haigustega kokku, siis pole üldsusele haiguskulgudest rääkimisest kasu. Eesti perearstid (vabandan üldistamise pärast) ei saa aga haigusi ära tunda, kuna neil puuduvad vajalikud (haiguskolletes/haiglastes viibimise) praktilised kogemused. Labidamees kaotab muude asjadega tegelemisel labida käsitlemise vilumuse, teisiti ei käi see oskusametite esindajate kogemuste kohta. Saatekirjade, haiguslehtede, tõendite ja kordusretseptide väljakirjutamine perearstide teadmistepagasit ei kasvata, nohu, köha ja muude igapäevaste haiguste diagnoosimine ja ravi uusi kogemusi juurde ei anna. Probleem ei tulene perearstidest, vaid süsteemist (koolitus, struktuur, rahastamine).

Tervishoiusüsteemile avaramalt lähenedes võib väita ka seda, et Eestis pole tervishoiule tehtavad kulutused suunatud tervise hoidmisele, vaid tagajärgedega tegelemisele ja akuutse haiguskulu krooniliseks muutmisele. 

Töövõimetute read täienevad, kümne aastaga on nende arv kahekordistunud. Isegi elanike vähenemise tingimustes jätkab töövõimetute arvu kasv (viimasel kolmel aastal seitse kuni üheksa protsenti aastas). 2012. aasta alguses oli Eestis 90 100 töövõimetuspensioni saajat, aasta varem oli neid 7500 võrra vähem. Eesti töövõimetute kasv on OECD riikide kiiremaid (riike on 34 ). 

Aeg-ajalt meenutan neid aegu, mil profülaktilised terviseuuringud ja vaktsineerimised olid eestlaste hulgas tavapärased. Tagajärgede asemel pühenduti siis põhjustele. Taasiseseisvunud Eesti pööras kõik pea peale, tervishoid kommertsialiseerus, retseptide kirjutamine ja ravimite manustamine surus ennetustöö nurka. Kujunes olukord, kus vaatamata ressursside kasvule on vahenditest ikka puudus.


No comments:

Post a Comment