Wednesday, February 27, 2013

Eesti Energia kosutab küll riigikassat, kuid täiendab ka toimetulekuraskustes kodanike ridu



Postimees: Janno Reljan: Mis põhjusel peab tarbija elektri eest poole enam maksma, kuigi elektri tootmiskulud ju kasvanud ei ole, küsib Janno Reiljan, Tartu Ülikooli majandus­professor. http://arvamus.postimees.ee/1150806/janno-reiljan-kes-kasseerib-heitmekvoodi-muugitulu

Võrdleme riigiti maksumäärasid, kuid kahe silma vahele jätame erisused ja varjatud maksustamise. Arvame, et kuulume keskmiselt maksustatud riikide hulka, oleme aga tipus. Pole üldsegi ime, et eestlaste reaaltulud vähenesid isegi majanduskasvu tingimustes. 

Maksutulu teistele tuluridadele kirjutamine võimaldab maksustamisega hämada, tegelikkust moonutatud kujul üldsusele serveerida. Maksustamisega trikitajad võiksid teada, et eestlaste vaesuse taseme juures ei sõltu maksutulu niivõrd maksumääradest, kuivõrd sissetulekutest.

2012. aastal kogus riik elektrienergia kilovatt-tunnilt maksusid (käibemaksu, taastuvenergia tasu ja elektriaktsiisi) 3 eurosenti, tänavu juba 3.31 eurosenti. Üle kümne protsendine kasv tuleneb elektrihinna tõusust. Kõrgem elektrihind võimaldab riigiettevõttest võtta ka varasmast suuremaid dividende. Tekib küsimus: kellele Eesti Energia AS kuulub, kui tema tegevus kosutab küll riigikassat, kuid täiendab ka toimetulekuraskustes kodanike ridu.


No comments:

Post a Comment