Tuesday, October 2, 2012

Arutelud on haaravad, kui neis vaagitakse erinevaid võimalusi


Jalgpallis, hokis ja teistes mängudes on kaks väravat. Kui neid paigaldataks vaid ühele poolele, puuduks mänguilu. Sama kehtib ka arutelude kohta. Arutelud on haaravad ja põnevad üksnes siis, kui need toimuvad erinevate võimaluste vahel. Kui neis oodatakse vaid toetavaid argumente, muutuvad need vaidlusteks. Minule vaidlused ei meeldi, kuna need õhutavad riidu, lõpevad solvamiste ja solvumistega. Asutakse lahkama isikuomadusi, teema jäetakse tahaplaanile.

Ajalugu kinnitab, et lõplikku tõde ei eksisteeri. Mitte väga kaua aega tagasi peeti väidet, et maakera on ümmargune hullumeelseks. Seisukoha esitajatele rakendati kõige karmimaid karistusi. Täna peetaks hullumeelseteks neid, kes väidaksid vastupidist. Sarnaseid näiteid võib tuua palju. Hullumeelsuse ja geniaalsuse piir on õbluke.

Viimaste aastate trendiks on olnud „mahepõllundus“. Selle eest seisjad ei kaitse niivõrd elustiili, kuivõrd kommertslikku lähenemist. „Mahedast“ on tehtud kaubamärk, mis ühtedel aina enam raha välja viib, teistele seda enam sisse toob. Kliima soojenemisega ja paljude teiste lähenemistega manipuleeritakse samuti.

Jätkem inimestele endile otsustada, mida eelistada, millesse uskuda või mitte uskuda. Teistsuguste seisukohtade halvustamine pole ilus, nende eest seisjate isikuomaduste vaagimine lausa häbematus.

No comments:

Post a Comment