Saturday, October 27, 2012

Nimetame Reformierakonnas toimuvat palaganiks, kuid ega teistes erakondades asjad teisiti käi



Nimetame Reformierakonnas toimuvat palaganiks, kuid ega teistes erakondades asjad teisiti käi.  Kõik erakonnad koosnevad variisikutest, otsustusõigus on tühiste seltskondade poolt kaaperdatud. Erakondade liikmeskondi hoitakse infosulus, otsustamisesse ei kaasata. Eesti seaduskeskkond soosib sellist lähenemist - erakondadest on tehtud isikliku võimu ja jõukuse kasvatamise kantsid. 

Võimuerakondadele poliitilise monopoolsus tagamine kastreerib demokraatia, muudab demokraatliku lähenemise võimetuks.

Erakondade programme ei kirjutata ellu viimise eemärgil (lähenemised on vastuolulised), vaid toetajaskonna ligi meelitamiseks. Neis pole paigas eelistused (nt kas olulisem on valitsuskuludeks tehtav maksutõstmine või elanike sotsiaalne turvalisus), raske mõista, mis on olulisem, mis vähem olulisem. Tulemuslikkuse mõõdikud (millal, mis ajaks, kui palju) puuduvad üldse. Poliitika Eestis ei põhine ideoloogiatel, vaid isiklikul saamal.

Kõik parteid lähenevad maksustamisele sarnaselt. Olenemata ideoloogiast tõstavad valitsejad makse. Väide, et vasakpoolsed tõstavad enam, pole põhjendatud. Ajalugu seda ei kinnita. Ideoloogilised erinevused on hoomatavad vaid suhtumises maksustamise subjekti. Parempoolsed soovivad naha üle kõrvade tõmmata keskmise sissetulekuga, vasakpoolsed kõrgema sissetulekuga subjektidel. Parempoolsed hirmutavad vasakpoolsetega, vasakpoolsed parempoolsetega. Karta ei tule kumbagi. Karta tuleb ebaausaid ja enesekeskseid poliitikuid. 

Demokraatlikku lähenemist harrastamata pole eestlusel elulootust. On vaid aja küsimus, millal Eestimaa ja eestluse mõisted unustusehõlma vajuvad.

No comments:

Post a Comment