Monday, October 29, 2012

Poliitaferistidele tuleks selg pöörata



EPL: Rein Raud: Kui ma kuulen, et kellelgi oli kodus sularaha, mille eest ta kavatses maad osta, siis on vaid kaks võimalust: kas peab ta mind täielikuks idioodiks või siis on tal absoluutselt ükskõik, mida ma temast arvan, sest tema võib. Tal on võim. Ta teeb, mis tahab. Teda ei koti. Ta määratleb ennast ise, informatsiooniliselt ja juriidiliselt. Ja koos sõpradega broneerib ta ruumi, kus võiks tema vastu meelt avaldada, ja noogutab kaasa, kui tema sõbrad hakkavad õigussüsteemile (mis on sel juhul mu meelest toiminud õigusriigi viimase tugisambana) ka päitseid pähe planeerima.
Ma ei saa võtta sellist riiki tõsiselt, isegi kui selle valitsejate hulgas on ikka alles ka mõni üksik aus ullike. Mul ei saa olla enne praeguse olukorra väga põhjalikku muutmist enam usku mitte ühessegi riigikogu otsusesse ega valitsuse ettevalmistatud eelnõusse.
http://www.epl.ee/news/arvamus/rein-raud-back-in-the-ussr.d?id=65180064
  
Küsitluste järgi on erakondade vastu usaldus madal (20 -30% vahel), mis seab kahtluse alla nende eksistentsi vajalikkuse. Ühiskonnas toimiv otsustusprotsess eelistab aga parteibüroode seisukohti rahvaalgatuslike ühenduste omadele. Korralagedus toimib tänu kodanikele, kes ennast erakonna nimekirjadest ei kustuta. Mainitud lähenemine  soosib poliitilist ülbust, võimaldab poliitilistel ülbikutel demokraatia varjus oma asju ajada, moraali ja eetikapõllul laastamistööd teha. 

Valimissüsteem ja erakondade rahastamine teevad parteidest ühiskonnale ohtlikud elemendid. Reegleid muutmata pole poliitikute sulitempudest pääsu. Isegi uute erakondade moodustamisest pole kasu, kuna süsteem sillutab otsustusnuppude juurde teed üksnes parteibüroode adjutantidele, rahvaesindajatel pole nende juurde asja.

Oluline oleks teada, et poliitilise eliidi rahvavaenulikus ei tulene Ansipist, Ligist, Savisaarest ega kellestki teisest, vaid mängureeglitest, mida eliit on enese tarbeks aastakümneid sepitsenud. Kultuuritus tuleneb erakondade rahastamisest ja seda soosivast seaduskeskkonnast (valimis- ja erakonnaseadus). Väikesele seltskonnale sõltumatuse tagamine (riigieelarvest ja sponsorlusest tagatud tulubaas, garanteeritud esindatus) soosib (tagatubadel toimiva) butafoorse demokraatia viljelemist. 

Ühiskonnakorraldust kodanikukesksemaks muutmata pole eestlusel tulevikku. Erakondadele tuleb selg pöörata ja neist massiliselt välja astuda. Paljud ei pruugi mäletadagi, et kunagi parteisse astuti, kuid kui asja tõsiselt võtta, siis saab see meelde tuletada ja nimekirjast taanduda. Poliitaferistidel poleks siis kerge nõutavat ballasti (tuhandet liiget) kokku saada, mis kärbiks nende tiibu, võimaldaks Maarjamaal demokraatiat harrastama hakata.

No comments:

Post a Comment