Sunday, September 30, 2012

Eestis pole energiakulu suur, vaid muud kulutused väikesed



Eesti on üks ebaefektiivsemaid energiakasutajaid, aga ratsionaalne tarbimine oleks mõistlik ning seda reguleerib hind, ütles makroanalüütik Maris Lauri sel nädalal Energiafoorumil.
"Koos sellega, et meil on elektri hind pidevalt tõusnud, on läinud elektri raiskamine väiksemaks," sõnas Lauri, täpsustades, et ta ei räägi ainult elektrikadudest elektrisüsteemis, vaid ka elektri tarbijate hulgas.
http://majandus.delfi.ee/news/elektriturg/maris-lauri-hinna-toustes-jaab-elektri-raiskamist-vahemaks.d?id=65016890

Eestlaste sissetulekute juures rääkida raiskamisest on kummaline. Inimestel ei jätku vahendeid lastel kõhud täis toita, Maris Lauri räägib elektrienergia kokkuhoiu vajadusest. 

Arvudega saab kõike tõestada, eriti veel siis kui neid omavahel suhtesse panna. Efektiivsust nii arvutataksegi. Protsendi järgi on Eesti majandus ja valitsus Euroopa edukamaid, kodanikud aga põgenevad. Kui viimast pole võimalik rahalistel kaalutlustel reaalselt teostada, siis põgenetakse meelemürkide (sh ravimid) abil. Eestlased on kibestunud, kurjad, trotsi täis. On ka põhjust.

Kui mujal tänavad ja aknad säravad, siis meil on (suurema osa aastaajast) kõle ja tuhm. Pimedus, rõskus ja kõledus toob klombi kurku, arvudega manipuleerijad tõestavad, et elukeskkonda tuleks veelgi pimedamaks ja mornimaks muuta.

Eestis pole energiakulu suur, vaid muud kulutused väikesed. Sellest ka kesine sisetarbimine, virelev ettevõtlus. Sellest arvamus, et eestlaste elektrikulu on suur, sellega priisatakse. 

Unustada ei tasuks ka piirkondlikke erisusi. Juba mõnesajad kilomeetrid eemal on kliima pehmem, energiakulu vajadus väiksem. 

Vean kihla, et heaoluriikides on energiatarbimine oluliselt suurem. Seda muidugi siis, kui me ei toetu abstraktsetele tuletistele, vaid arvestame tarbitavat energiaühikut inimese kohta.

No comments:

Post a Comment